Ladislav Mňačko: Smrť sa volá Engelchen

Jedna z najsilnejších a najvydarenejších próz o druhej svetovej vojne v slovenskej literatúre.

25.12.2016 05:00
debata

Sugestívny príbeh partizánov v beskydských horách je zároveň dramatickým opisom zániku kopaničiarskej dedinky Ploština. Sled spomienok raneného partizána, ktorý sa nedokáže vyrovnať so skutočnosťou, že činnosť jeho jednotky zavinila smrť dedinčanov.

Ladislav Mňačko: Smrť sa volá Engelchen

Problém, s ktorým zvádza hlavný hrdina vnútorný boj, sa postupne rozrastá do ťaživej otázky viny za prostriedky použité na dosiahnutie cieľa. Kniha vychádza z osobnej autorovej skúsenosti a je predchnutá snahou o čo najpravdivejšie zobrazenie partizánskych bojov na pomedzí okupovaného Protektorátu Čechy a Morava a fašistickej Slovenskej republiky. Hneď po svojom vyjdení v roku 1959 zaznamenala neobyčajný čitateľský, ale aj odborný ohlas.

Literárny kritik a publicista Štefan Drug o nej v Kultúrnom živote 9. januára 1960 napísal: „Jeho hrdinovia sa netvária nijako ,hrdinsky', ale celkom ľudsky, nepateticky. V ťažkých chvíľach nerečnia veľkými a prázdnymi slovami o vlasti, o budúcnosti. V boji sa zavše boja, víťazstvo neprežívajú ako výsledok úmornej práce, neumierajú radi, hoci vedia, že nie nadarmo. To všetko len zväčšuje, v nijakom prípade nezmenšuje a nedegraduje ich ozajstné, pravé hrdinstvo…"

Autorom autobiograficky ladeného románu je známy slovenský reportér, publicista a spisovateľ Ladislav Mňačko (1919–1994).

Európa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Mňačko: Smrť sa volá Engelchen