Tomáš Lang: Zbavení práva - majetku - života

Zborník štúdií a referátov o osude Židov na tzv. arbitrážnom území južného Slovenska, ktoré bolo pod jurisdikciou Maďarského kráľovstva, zahrňuje niekoľko pohľadov na tému holokaustu na južnom Slovensku.

09.02.2017 05:00
debata
Tomáš Lang: Zbavení práva - majetku - života
Tomáš Lang Zbavení práva - majetku - života Tomáš Lang: Zbavení práva - majetku - života

Kniha obsahuje históriu niektorých židovských spoločenstiev s dôrazom na roky 1938 až 1944, keď došlo k okamžitému uplatneniu tzv. prvého protižidovského zákona. Jeho pôsobenie príkro pozmenilo životné podmienky asi 40-tisíc ľudí.

Táto zmena po dvadsaťročnej skúsenosti z Československej republiky spôsobila nepredstaviteľný šok, ktorého prvou skúsenosťou bolo násilné vyvážanie o majetok okradnutých Židov z územia autonómneho Slovenska do Maďarska, ale aj opačným smerom. Počínajúc prijatím tzv. druhého protižidovského zákona prežívali Židia na arbitrážnom území všetky príkoria diskriminácie, ktoré viedli k deportácii do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Strojný inžinier, predseda židovskej náboženskej obce v Nových Zámkoch a externý učiteľ Univerzity židovských štúdií v Budapešti Tomáš Lang (1942) na príklade troch vidieckych miest – Dioszegu, dnešného Sládkovičova, Galanty a Šurian, ako aj menšej obce Veľké Lovce prezentuje proces vylučovania Židov z politického, spoločenského a hospodárskeho života, ich zbavenie práv, možnosti obživy, majetku a nakoniec života. Na základe archívnych dokumentov rekonštruuje proces tzv. samofinancujúceho sa holokaustu, keď všetky náklady na sústredenie, transport a zbavenie života Židov financoval štát z ich vlastného majetku.

Obdobiu po fašistickom prevrate a prevzatí vlády Stranou šípových krížov sa autor venuje na príklade juhozápadného Slovenska, Nových Zámkov a okolia. V tom istom období sa cieľom perzekúcií stali aj Rómovia. Posledná kapitola sa venuje zatiaľ nie dostatočne známej účasti skupiny dobrovoľných židovských parašutistov z vtedajšej Palestíny v Povstaní.

Finecom

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Tomáš Lang #Finecom