Zomrel český spisovateľ a publicista Antonín Přidal

Vo veku 81 rokov v utorok zomrel český spisovateľ, prekladateľ, pedagóg a publicista Antonín Přidal. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

07.02.2017 16:54
debata (1)

Antonín Přidal sa narodil 13. októbra 1935 v Prostějove. Po štúdiu jazykov na Filozofickej fakulte Univerzity J.E. Purkyňu v Brne (v súčasnosti Masarykovej univerzity) pracoval v 60. rokoch v literárno-dramatickej redakcii Československého rozhlasu. Od začiatku 90. rokov začal spolupracovať s Českou televíziou. Začiatkom 90. rokov bol autorom a moderátorom cyklov Klub Netopýr a Z očí do očí.

Je autorom básnických zbierok a celého radu divadelných, rozhlasových a televíznych hier – Pěnkava s Loutnou, Komedie s Quijotem, Políček č. 111, Elektrický nůž a iné. V roku 2011 vyšiel Přidalovi výber textov z rozhlasového cyklu Potulky knihami a časem.

Antonín Přidal prekladal diela najmä anglických a španielskych autorov, z ktorých najznámejší sú García Lorca, Patrick White, John Updike, Joseph Heller, Robert Lowell či Galway Kinnell. Známy je jeho preklad knihy Lea Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.

Jeho posledným dielom bola básnická zbierka Zpovědi a odposlechy, ktorá vyšla v roku 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #prekladateľ #Antonín Přidal #Klub Netopýr #Pan Kaplan má stále třídu rád