Berlínsku literárnu cenu získala rodáčka zo Slovenska Ilma Rakusa

Ilma Rakusa, rodáčka z Rimavskej Soboty, ktorá žije vo švajčiarskom Zürichu, sa stala v pondelok aj oficiálne laureátkou Berlínskej literárnej ceny dotovanej sumou 30-tisíc eur.

22.02.2017 07:00
debata

V zdôvodnení výberu nositeľky ocenenia, ktoré udeľujú od roku 2005 za celoživotné dielo autorom z nemecky hovoriacich krajín, sa zdôrazňuje, že jej literárne práce odrážajú citlivým a poetickým spôsobom kultúrnu pestrosť starého kontinentu. Jej najnovší zväzok poézie „Impressum: Langsames Licht“ ponúka umeleckú rovnováhu medzi pátosom a nonšalanciou a je tak v súlade s tónom súčasnosti.

O udelení ceny rodáčke z Rimavskej Soboty informovali vlani v októbri príslušná nadácia a Slobodná univerzita v Berlíne.

S ocenením sa spája aj hosťovanie literátky ako profesorky pre súčasnú nemeckojazyčnú poetiku v spomínanom univerzitnom zariadení, a to v letnom semestri 2017.

Medzičasom 71-ročná laureátka, ktorej mal v pondelok popoludní cenu odovzdať úradujúci prvý muž radnice v Berlíne Michael Müller, strávila detstvo v Budapešti, Ľubľane a Terste. S najbližšími sa v roku 1951 usadila vo Švajčiarsku, kde navštevovala základnú školu i gymnázium. Po maturite študovala slavistiku v Zürichu, ale aj Paríži a vtedajšom Leningrade (1965–1971), aby získala napokon doktorandský titul z filozofie.

Ilma Rakusa je renomovanou umeleckou prekladateľkou z francúzštiny, ruštiny, srbochorvátčiny a maďarčiny, ale aj vysokoškolskou pedagogičkou a publicistkou tvoriacou ako slobodná umelkyňa. Od roku 1987 jej udelili viac ako desiatku významných ocenení vrátane Petrarcovej prekladateľskej ceny (1991), Lipskej knižnej ceny za európske porozumenie (1998), ceny Pro Cultura Hungarica (2003), Ceny Adalberta von Chamissa (2003) či Švajčiarskej knižnej ceny (2009).

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #literatúra #Rimavská Sobota #laureátka #Ilma Rakusa