Večný tulák, Jack Kerouac

Jeho kultový román Na ceste určil životný smer celej generácii. A nie iba jednej. Beatnik Jack Kerouac by sa dožil 95 rokov.

04.03.2017 09:00
debata

Americký spisovateľ, básnik, novinár, popredný predstaviteľ beat generation Jack Kerouac bol rebelant a nomád. Jeho životný štýl definovala spontánnosť a nepretržitá túžba po zmene. Inšpiroval ho pohyb, spiritualita a ľudia, ktorých stretával na ceste, v zadymených harlemských jazzových kluboch alebo vo dverách motelov vo vyprahnutých amerických malomestách. 

Jack Kerouac zomrel vo veku 47 rokov. Foto: SITA/AP
Jack Kerouac Jack Kerouac zomrel vo veku 47 rokov.

Kerouacovo dielo vplýva na generácie mladých ľudí bez ohľadu na dobu, v ktorej sa k jeho literatúre dostanú. Odkaz beatnikov zasahuje práve mládež, aj keď dnešní hipsteri už sprostredkúvajú postrehy a odlesky svojich dní na instagrame, sediac v útulných kaviarňach s bezkontaktnou kreditkou vo vrecku. 

Jackovi Kerouacovi v 40. rokoch ako takmer „dospelákovi“ postačil obyčajný notes a cestoval na "vlastný palec” (stopom). Nemohol sa spoliehať na výmenné preubytovanie ako kouchsurfing či internetové skupiny, kde ľudia ponúkajú nocľah. Zostávalo mu jediné – obrátiť sa na priateľov a nebáť sa cudziny.

Túlal sa, aby bol v bezprostrednom kontakte so špinavou krásou sveta a priniesol malé, často cudzie príbehy, ktoré obohatil vlastnou životnou energiou.

Kerouac sa narodil v meste Lowell (Massachusetts) do usporiadanej rodiny, ktorú však poznačila tragédia. Keď jeho brat ešte ako dieťa umrel na reumu, otec prepadol alkoholu a hazardu, čo celkom zničilo rodinnú harmóniu. Jack chcel matke pomôcť s financiami a ako talentovaný futbalista dostal štipendium na Kolumbijskej univerzite. Ako 17-ročný sa presťahoval do New Yorku, odhodlaný nájsť si prácu.  Futbalovej kariéry sa napokon vzdal kvôli zraneniu.

Bea Kozera, ktorá vstúpila do Kerouacovho... Foto: SITA/AP
Beatrice Kozera Bea Kozera, ktorá vstúpila do Kerouacovho románu Na ceste, sa dožila 92 rokov. (Snímka vznikla niekedy v roku 1941).

Inšpirovaný zákutiami veľkomesta a novými tvárami si začal do notesa zaznamenávať odlesky reality, ktorá ho obklopovala. Najslávnejší je však jeho román Na ceste. Čiastočná biografia rozpráva príbeh Kerouacovho putovania s priateľom a spisovateľom Nealom Cassadym, s ktorým sa v meste zoznámil. V 40. rokoch sa vydali naprieč Amerikou a Kerouac si zážitky vášnivo poznámkoval. 

Prešli hlavnými ťahmi ako Chicago, Los Angeles, Denver až po Mexico City. Bezhlaví mladíci experimentovali so všetkým, čo im sloboda ponúkla, s drogami aj neviazanou láskou. Improvizovali prirodzene v rytme jazzu. 

Na ceste je univerzálny príbeh o americkej slobode, ktorá je dnes len nostalgickým mýtom. V priebehu troch týždňov zhrnul Kerouac do románu niekoľkoročné zážitky tuláka, ktorý opúšťa zázemie a nenásytne prahne po objavovaní lásky. Surovo pomenoval hodnoty a život svojej generácie.   Kerouac bol literárne činný až do predčasnej smrti v roku 1969. Po románe Na ceste sa väčšieho uznania nedočkal, útočisko hľadal v alkohole a drogách. Známy je aj jeho spirituálny román o budhizme Dharmoví tuláci zo 60. rokov či jeden z jeho prvých rukopisov More je môj brat, ktorý bol prvýkrát vydaný práve u nás.

3 x Jack Kerouac

  • Bol dieťaťom prisťahovalcov, pochádzal z francúzsko-kanadskej rodiny, jeho francúzski predkovia boli šľachtického rodu.
  • Bol trikrát ženatý a má jednu dcéru.
  • Román Na ceste a básnická zbierka Kvílenie Allena Ginsberga sú považované za beatnické manifesty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jack Kerouac #Na ceste