Sixtínska kaplnka. Pozrite si najdrahšiu knihu v slovenskej histórii

Na našom trhu je skutočná špecialita – tento týždeň priviezli na Slovensko limitovanú edíciu troch kníh Sixtínska kaplnka v slovenskom preklade. Celkovo bude na svete 1999 kusov, pre Slovensko iba 100 kusov a takmer všetky už sú predané. Kto si ju kúpil, zaradil sa medzi známe osobnosti a tiež prispel na ochranu tejto pamiatky.

10.03.2017 12:47
debata (1)
Sixtínska kaplnka. Foto: Ikar
Sixtínska kaplnka Sixtínska kaplnka.

Výzdoba Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne je dielo Michelangela Buonarrotiho a ďalších významných umelcov talianskej renesancie. Teraz sa toto jedinečné dielo dostalo do trojzväzkovej knihy v mierke 1:1, čiže akoby ste doma mali skutočnú Sixtínsku kaplnku.

Viac sa dozviete na www.sixtinskakaplnka.sk.

Každá kniha obsahuje 254 plnofarebných strán a spolu vážia 30 kilogramov. K tomu ochranná kazeta, ktorá má ďalších sedem kíl. Autor textu je súčasný riaditeľ Vatikánskych múzeí a profesor Antonio Paolucci.

Zväzky limitovanej edície obsahujú tri časti: Posledný súd, Strop – Stvorenie sveta a Fresky z 15. storočia – maľby na južnej, severnej a západnej stene. Sú od popredných maliarov talianskej renesancie ako Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli.

Gabriela Belopotocká, riaditeľka Ikaru, listuje... Foto: Dušan Kittler, Ikar
Sixtínska kaplnka Gabriela Belopotocká, riaditeľka Ikaru, listuje v knihe Sixtínska kaplnka.

„Vďaka tomuto dielu možno uvidieť Sixtínsku kaplnku, ako ju nevidel žiadny bežný návštevník, a kedykoľvek sa k nej otvorením knihy vrátiť,“ píše sa na špeciálnom portáli Sixtínska kaplnka.

Pozrite si VIDEO reportáž z prezentácie Sixtínskej kaplnky:

Michelangelo u vás v obývačke

Vďaka trojrozmernej rekonštrukcii celého priestoru a použitiu výnimočného softvéru je celá Sixtínska kaplnka reprodukovaná v mierke 1 : 1. Fotografické snímky boli urobené špeciálnou laserovou technikou pomocou zdokonaleného prístrojového vybavenia.

Sixtínsku kaplnku fotili po 37 rokoch a celý projekt bol pod záštitou Vatikánu. Kvôli návštevám sú maľby v Sixtínskej kaplnke ohrozené, takže ide o dielo jedinečnej hodnoty, ktoré pretrvá dlhé desaťročia.

Ikar - Kniha SixtÃnska kaplnka.
©DuÅ¡an  Kittler Foto: Dušan Kittler, Ikar
Sixtina1 Ikar - Kniha SixtÃnska kaplnka. ©DuÅ¡an Kittler

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Sixtínska kaplnka