Zomrel český spisovateľ, publicista a dramatik Alexandr Kliment

Český spisovateľ, publicista a dramatik Alexandr Kliment zomrel v stredu vo veku 88 rokov po dlhej a ťažkej chorobe. Oznámili to jeho rodinní príslušníci.

22.03.2017 22:22
debata (1)

Informáciu zverejnil spravodajský portál Novinky.cz. Literatúre a publicistike, v ktorej dominuje fejtón, sa Kliment venoval od konca 50. rokov. Neskôr podpísal Chartu 77, a preto nesmel publikovať, a tak až do roku 1990 jeho knihy vychádzali v samizdate alebo v zahraničí. Niektoré z jeho diel boli aj sfilmované. Kliment bol majstrom psychologického stvárnenia postáv.

Spisovateľ sa narodil 30. januára 1929 v Turnove a pochádzal z rodiny ruského imigranta. V Prahe študoval filozofiu a hudobnú vedu, neskôr divadelnú dramaturgiu. Štúdium však nedokončil.

Do 70. rokov pracoval ako nakladateľský redaktor a dramaturg Československého štátneho filmu, potom musel kvôli svojim politickým názorom zamestnanie opustiť a živil sa ako robotník.

Do literatúry Kliment vstúpil v roku 1960 novelou Marie. K jeho ďalším dielam patrí novela Setkání před odjezdem, poviedkové súbory Hodinky s vodotryskem a Bezúhonní, romány Nuda v Čechách a Basic Love (neskôr premenovaný na Šťastný život) a tiež výber z publicistickej tvorby Piano v moři.

Je autorom aj básnickej zbierky Těžká voda, rozprávok a próz pre deti, divadelných a rozhlasových hier, ako aj scenárov k filmom Marie, Pevnost a Barometr.

V roku 2004 dostal Kliment za dlhoročné a systematické šírenie dobrého mena českej kultúry medailu ministerstva kultúry Přátelé českého umění a o dva roky neskôr prevzal za celoživotné zásluhy aj cenu Akademie literatury české. Na jeseň 2013 získal spolu s ďalšími osobnosťami uznanie za úlohu v odboji proti komunistickej totalite.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Charta 77 #Alexandr Kliment