Ján Vilček: Láska a veda

Kniha pamätí imunológa a virológa, ktorý začal svoju kariéru v čase, keď tieto disciplíny boli ešte v zárodku. Narodil sa v sekulárnej židovskej rodine v dobe najväčšieho pogromu v novodobých dejinách a v 60. rokoch emigroval do USA.

06.04.2017 05:00
debata
Ján Vilček: Láska a veda
Ján Vilček Láska a veda Ján Vilček: Láska a veda

Už ako mladý vedecký pracovník v Bratislave publikoval v časopise Nature a organizoval prvú medzinárodnú konferenciu o interferone. V New Yorku pokračoval vo výskume interferonu a prispel k jeho uvedeniu do lekárskej praxe. Jeho výskum viedol k objavom nových génov a proteínov, ktoré naznačili cestu k novým možnostiam liečby autoimunitných a zápalových ochorení ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba či psoriáza.

Kniha opisuje cestu k poznaniu, ktorá je mnohokrát dláždená čiastkovými neúspechmi, ale najmä potrebou podeliť sa o svoje poznatky a kolektívne rozvíjať povedomie o danom probléme. Priateľstvo, spoločný cieľ a tímová práca sú základom napredovania.

Profesor Ján Vilček (1933), uvádzaný tiež bez diakritiky ako Jan Vilcek, je slovenský mikrobiológ pôsobiaci na Newyorskej univerzite.

Marenčin PT

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Marenčin PT #Ján Vilček #imunológia #Láska a veda