Jennifer Teegeová, Nikola Sellmairová: Můj dědeček by mě popravil

„Som vnučka Amona Götha, muža, ktorý postrieľal stovky ľudí – a pretože som čierna, podľa neho podradnej rasy, najskôr by zabil i mňa,“ hovorí Jennifer Teegeová. Jej život sa odhalením rodinného tajomstva obrátil hore nohami. Ako 38-ročná objavila na fotografii v knihe svoju matku a starého otca. Tento objav navždy roztrieštil jej identitu i predstavu o sebe samej.

07.04.2017 05:00
debata
J. Teegeová, N. Sellmairová: Můj dědeček by mě...
Jennifer Teegeová Nikola Sellmairová Můj dědeček by mě popravil J. Teegeová, N. Sellmairová: Můj dědeček by mě popravil

Dovtedy poznala meno Amona Götha zo slávneho filmu Schindlerov zoznam a mal pre ňu tvár herca Ralpha Fiennesa. Brutálny veliteľ koncentračného tábora Plaszow, Schindlerov kumpán v pitkách, ale súčasne jeho totálny protiklad. Göth zabil tisíce nevinných ľudí, s potešením ich vlastnoručne strieľal alebo na nich štval psy. V roku 1946 za to skončil na šibenici.

Jeho životnou družkou bola Ruth Irene Kalderová, Jenniferina babička, ktorá sa v tábore okrem iného starala i o jeho psy. V roku 1983 spáchala samovraždu. Jenniferina matka bola Nemka, otec Nigérijčan, ale matka ju skoro po narodení odložila do ústavu.

Po tom, čo bola konfrontovaná s temnou rodinnou minulosťou, pustila sa do pátrania a nakoniec sa stretla i so svojou matkou. Rozkrýva rodinnú históriu, navštevujú miesta, kde sa všetko odohralo. Vydá sa do Poľska i Izraela. Skoro si uvedomí, že každý krok vedie od pôvodného zdesenia a znechutenia k znovuzískaniu slobody.

Jennifer Teegeová (1970) študovala a žila niekoľko rokov v Izraeli, dnes žije v Hamburgu a pracuje v oblasti reklamy a je matkou dvoch detí. Spoluautorkou knihy je nemecká novinárka Nikola Sellmairová (1971). (česky)

Metafora

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #holokaust #Můj dědeček by mě popravil #Jennifer Teegeová