Timothy Snyder: O tyranii

Náčrt knihy s podtitulom Dvadsať ponaučení z 20. storočia vznikol ako dlhý facebookový status, napísaný v lietadle krátko po amerických voľbách.

14.04.2017 05:00
debata

Jeden z najvýznamnejších znalcov novodobých dejín strednej a východnej Európy ním chcel varovať pred opakovaním chýb z minulosti.

Timothy Snyder: O tyranii

Na predchádzajúcom turné so zdesením zistil, ako rýchle Američania zabudli na základné historické udalosti, napríklad na hrôzy stalinizmu. V tej chvíli mu napadlo: Na čo všetko sme ešte zabudli? Tvrdí, že práve teraz je pre Američanov a Európanov dôležité pamätať si, čo sa v minulom storočí dialo v 30. rokoch a nepripustiť demontáž právneho štátu. Dnešní autoritári robia to isté ako ich predchodcovia, keď ľudí zahlcujú zlými správami, aby sa dostali do depresie a rezignovali.

Snyder tvrdí, že dejiny zmenili smer a dnes postupujú z východu na západ „akoby sa všetko, čo sa udeje u nás, najprv udialo u nich“. Aj preto sa v knihe viackrát odvoláva práve na československé dejiny a cituje viaceré osobnosti z tohto regiónu. História sa neopakuje, ale ponúka ponaučenia. V 20. storočí európske demokracie podľahli fašizmu, nacizmu a komunizmu. Boli to hnutia, v ktorých vodca alebo strana sľubovali, že vypočujú ľud a ochránia ho pred globálnymi existenčnými hrozbami. Rozumné uvažovanie v nich nahradil mýtus.

Európske dejiny ukazujú, že spoločnosti sa môžu rozložiť, demokracie môžu padnúť, etika môže skolabovať a bežní ľudia sa môžu ocitnúť v neočakávaných situáciách. Timothy D. Snyder (1969) je americký historik, profesor dejín na Yalovej univerzite, špecializujúci sa na dejiny strednej a východnej Európy.

V anglickom origináli On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century (Penguin, 2017). Preložil Igor Otčenáš.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Timothy Snyder #O tyranii