Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa

Vo svojej novej próze nás autor zasväcuje do ľúbostného príbehu mladého pracovníka reklamnej agentúry Ivana, až kým odrazu s prekvapením nezistíme, že je to vlastne postava z románu bezmenného slovenského spisovateľa. Ivan sa svojmu tvorcovi vymkne z rúk a proti jeho vôli začne viesť nezávislý život.

19.04.2017 05:00
debata
Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá...
Pavel Vilikovský Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa

Vilikovský ukazuje spisovateľa ako bežného občana, ktorý sa pohybuje vo svete všedných starostí, no zároveň ako autor žije vo vymyslenom svete a čoraz ťažšie sa mu darí tieto dva svety rozlíšiť. V oboch sa musí vyrovnávať s dotieravými pochybnosťami i trpkým poznaním. Pavel Vilikovský odhaľuje zákulisie tvorivého procesu a stavia pred seba i čitateľa otázky o rozličných polohách a podobách skutočnosti, ktoré si v zhone súčasného života na vlastnú škodu zabúdame položiť.

Pavel Vilikovský (1941) pracoval ako literárny redaktor, neskôr sa venoval tiež prekladom angloamerickej literatúry, píše prózy i eseje. Je dvojnásobným držiteľom Ceny Anasoft Litera a držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Pavel Vilikovský #Krásna strojvodkyňa krutá vojvodkyňa