Philip Lymbery: Farmagedon. Skutečná cena levného masa

Fascinujúca a zároveň desivá prieskumná púť za zavreté dvere poľnohospodárskeho priemyslu naprieč svetom - z Británie a Európy cez USA až do Číny, Argentíny, Peru a Mexika.

28.04.2017 05:00
debata

Je to alarm vyzývajúci na zmenu súčasnej výroby potravín a stravovacích návykov i snaha o nájdenie cesty k lepšej budúcnosti poľnohospodárstva.

Philip Lymbery: Farmagedon. Skutečná cena levného masa

Philip Lymbery spolu s Isabel Oakeshott (1974), politickou reportérkou The Sunday Times, sa vydali na cestu za odhalením skrytých nákladov na produkciu lacného mäsa a devastujúcich dosahov priemyselnej poľnohospodárskej výroby na ľudí, zvieratá a celú planétu. Hospodárske zvieratá zmizli z poľnohospodárskej pôdy, pretože sa z výroby potravín stal globálny priemysel. Už nikto s určitosťou nevie, čo do výroby potravín vstupuje a čo konzumujeme – ako sa ukázalo pri afére s konským mäsom v Británii, ale i v čerstvej afére s nakazeným mäsom z Brazílie. Poľnohospodárska intenzifikácia ohrozuje krajinu, zdravie i kvalitu našich potravín po celom svete. Blížime sa k bodu zlomu.

Philip Lymbery (1965) je výkonným riaditeľom medzinárodnej organizácie na ochranu hospodárskych zvierat Compassion in World Farming (Súcit vo svetovom poľnohospodárstve, CIWF) a hosťujúcim profesorom na Winchesterskej univerzite.

V anglickom origináli Farmageddon. The Truth Cost of Cheap Meat (Bloomsbury 2014).

(česky)

Carpe Momentum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Philip Lymbery #Farmagedon #Skutečná cena levného masa