Je to alarm vyzývajúci na zmenu súčasnej výroby potravín a stravovacích návykov i snaha o nájdenie cesty k lepšej budúcnosti poľnohospodárstva.
Philip Lymbery spolu s Isabel Oakeshott (1974), politickou reportérkou The Sunday Times, sa vydali na cestu za odhalením skrytých nákladov na produkciu lacného mäsa a devastujúcich dosahov priemyselnej poľnohospodárskej výroby na ľudí, zvieratá a celú planétu. Hospodárske zvieratá zmizli z poľnohospodárskej pôdy, pretože sa z výroby potravín stal globálny priemysel. Už nikto s určitosťou nevie, čo do výroby potravín vstupuje a čo konzumujeme – ako sa ukázalo pri afére s konským mäsom v Británii, ale i v čerstvej afére s nakazeným mäsom z Brazílie. Poľnohospodárska intenzifikácia ohrozuje krajinu, zdravie i kvalitu našich potravín po celom svete. Blížime sa k bodu zlomu.
Philip Lymbery (1965) je výkonným riaditeľom medzinárodnej organizácie na ochranu hospodárskych zvierat Compassion in World Farming (Súcit vo svetovom poľnohospodárstve, CIWF) a hosťujúcim profesorom na Winchesterskej univerzite.
V anglickom origináli Farmageddon. The Truth Cost of Cheap Meat (Bloomsbury 2014).
(česky)
Carpe Momentum