Kniha: Povedomé cudzie príbehy

Spisovateľka Jana Juráňová vydala novú knižku Cudzie príbehy (Aspekt). Publikácia má tri časti a podtitul – tri v jednom.

06.05.2017 09:00
debata

Názvy jednotlivých kapitol sľubujú rôzne polohy: „Zuzana a zopár starcov“ naznačuje niečo ironicky erotické, „Obeť“ predstavu detektívky a „Cudzí príbeh“ čosi vzťahové. Všetky tri texty spája postava hlavnej hrdinky, ktorá nie je totožná, ale veľmi jedna druhej (i tretej) podobná.

Spisovateľka Jana Juráňová. Foto: Aspekt
Jana Juráňová Spisovateľka Jana Juráňová.

Ide o staršie ženy, ktoré si však čitateľ predstavuje ešte nie zostarnuté. Naopak, majú stále svoj šarm, ale najmä osobnosť. Žijú osamelo, v meste, ktoré je nám známe, hoci nie je konkrétne opísané. Je povedomé. Ženy patria do spoločnosti, ktorá je nám tiež známa, hoci možno len zobďaleč. Pracujú v oblasti umenia a kultúry, no jedna sa zamestná (je nútená) aj v pokladnici obchodného reťazca a má možnosť pozorovať trocha iný život. Skrátka, Jana Juráňová píše o svete, ktorý dobre pozná, a tak sa aj čitateľ v tom svete cíti ako doma. Pohodlne, príjemne, čo však neznamená nejaké literárne zľahčovanie. Naopak, autorka sa fajnovo zavrtáva do témy a analyzuje tak rôzne javy: Príbehy sa odvíjajú od jednoduchých zápletiek, ale na ich osnove Jana Juráňová ponúka veľa pozorovaní o súčasnom živote. Všetko sleduje akýmisi vnútornými očami, cez vnútorné monológy osamelých žien, ktoré mapujú svoj život a okolie. Zvláštne sú v tom, že vo svojej osamelosti nepodliehajú clivote či depresii. Na život sa pozerajú kriticky a radšej zostávajú vo svojej izolácii, než by robili nejaké ústupky.

Jana Juráňová: Cudzie príbehy
Prvá poviedka je sondou do sveta intelektuálov, ktorého súčasťou bola aj protagonistka príbehu. O jej redaktorské služby sa uchádzal bývalý prominent, ktorý chcel, aby zredigovala jeho pamäti. Cez tento delikátny námet opisuje Juráňová zaujímavé, ale aj dosť odporné typy z oblasti umenia a kultúry, ktoré sa zapredávajú rôznym režimom, len aby sa uplatnili. Prekvapujúce však je, že predmetom kritiky nie je len bývalý karierista, básnik a šéf vydavateľstva, ale neujde jej ani kamarát z nových čias. Zasa sa len vytvárajú účelové spoločenstvá. Človek, ktorý je pravdivý, akoby bol stále niekde bokom. Druhá poviedka je napísaná ako scenár a je o trápnych vraždách a súdržnosti medzi príbuzenstvom. Kto je vlastne obeť pokrivených vzťahov? Tretí v poradí, Cudzí príbeh, približuje zvláštnu manželskú dvojicu. Už sú po rozvode, ale stále zaujímajú bulvár. Doplatí na to ten nevinnejší človek z páru, lebo informácie zo súkromia môžu byť veľmi rafinovanou zbraňou. Autorka demaskuje mechanizmus a možné následky tohto pohonu na ľudí.

Knižka Jany Juráňovej prináša akési zhnusenie protagonistiek okolím (radšej odpudzuje, ako prikrášľuje), ale bonusom je ich hrdinský boj s týmto zhnusením. Ich život nadobúda špecifickú hodnotu odriekaním, skromnosťou, chudobou, askézou, pokorou. Čo to je? Ťažko to pomenovať, ale je v tom očista. Ponoríte sa do špinavej vody a vyjdete čistý. Tí ľudia sú totiž veľmi silní a radšej trpia, než by sa ponížili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Juráňová #Cudzie príbehy