Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky

„Všetko je na mne,“ hovorí chlapec. Je viac ako chlapec, má za sebou prvých dvadsaťpäť rokov života a chcel by zabezpečiť rodinu bez matky, ustrážiť sestru, vychovať brata a postarať sa aj o toho, kto žije v jame. Veľkolepý príbeh z Usranca, ktorý odkrýva táto útla knižka, vyrozprávaný z troch perspektív.

09.05.2017 05:00
debata
Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky
Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky

Hlavný štvrťstoročný hrdina netrpí prebytkami radosti a nevyjednáva s realitou – najradšej by ju totiž celú zlikvidoval. Nevyjednáva ani so sestrou, ktorá možno bude filozofkou, ani so starou mamou, ktorú nemôže ani cítiť. Jeho potreba vydezinfikovať starý priestor a dať životu moderný a čistý vzhľad sa zmení v jedinú noc.

Próza opisuje ľudské city nesentimentálnym, a predsa krehkým jazykom. Priamočiaro a samozrejme vrství humor, smútok a neobyčajnosť všedných vecí a dní.

Za svoju predchádzajúcu knihu Slobodu bažantom bola spisovateľka a knižničná bibliografka Vanda Rozenbergová (1971) vlani nominovaná na cenu Anasoft litera. Knižne debutovala v roku 2011 poviedkami pod titulom Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Vanda Rozenbergová #Muž z jamy a deti z lásky