Michal Havran st.: Od arabskej jari po Islamský štát

Na samom počiatku v roku 2011 sa vo svetových médiách objavilo slovné spojenie arabská jar. Malo ísť o sériu tzv. demokratických revolúcií v rozsiahlom regióne arabského sveta. Projekt nadväzoval na americkú intervenciu v Iraku. Po poprave Saddáma Husajna sa však žiadna demokracia nekonala.

13.05.2017 05:00
debata (11)
Michal Havran st.: Od arabskej jari po Islamský...
Michal Havran st. Od arabskej jari po Islamský štát Michal Havran st.: Od arabskej jari po Islamský štát

Stratégovia dvoch amerických prezidentov Georga Busha juniora a Baracka Obamu prišli s konceptom tzv. zmeny režimov. Plán zakryli falošne znejúcim heslom o arabskej jari. Vo Washingtone nadobudli dojem, že ak sa im za pomoci „širšieho“ hnutia, najmä mládeže, podarí odstrániť ďalších „diktátorov“, najmä plukovníka Kaddáfího v Líbyi či Bašára Asada v Sýrii, a s prižmúrenými očami budú sledovať aj pád egyptského prezidenta Mubaraka, zavládne nový „demokratický začiatok“. Plán totálne zlyhal a na scéne sa čoskoro objavilo nové spojenie, tzv. Islamský štát.

Autor ako novinár krajiny navštívil a podáva svedectvo o tragédii arabského sveta, ktorý platí daň za strategickú polohu a ropné bohatstvo.

Michal Havran st. (1945) je zahraničnopolitický komentátor a publicista, autor niekoľkých knižiek. Pracoval pre denník Smena, spoluzakladal denník SME. Pôsobil tiež na University of Maryland.

Marenčin PT

11 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Michal Havran st.