Jon Fosse: Hry

Prvý knižný výber divadelných hier najhranejšieho súčasného európskeho dramatika v slovenskom jazyku.

18.05.2017 05:00
debata
Jon Fosse: Hry
Jon Fosse Hry Jon Fosse: Hry

Bezčasovosť a náznakovosť v budovaní postáv či deja, fragmentarizácia, odkazy na absurdnú drámu, opakovanie a varírovanie, minimalistické dialógy bez interpunkcie pripomínajúce voľný verš tvoria nenapodobniteľnú, mrazivú a zároveň magickú „polárnu žiaru“ Fosseho hier.

Zbierka obsahuje divadelné hry Niekto príde, Dieťa, Noc spieva svoje piesne, Variácie na smrť, Sloboda, Žiť v utajení a More v preklade Anny Fosse, ktorá je zároveň autorkou odbornej štúdie Aby scénou mohol prejsť anjel a rozhovoru Dramatikom som sa stal náhodou.

Jon Fosse (1959) je najhranejším nórskym dramatikom po Henrikovi Ibsenovi. Je úspešným autorom románov, zbierok básní či esejí, už dlhšie sa však venuje iba písaniu pre divadlo. V jeho hrách skoršieho obdobia sa dramatický konflikt spravidla odohráva v rodine, neskoršie texty situované do nešpecifikovaného priestoru, ktorý je alegorickou zónou medzi životom a smrťou, tematizujú archetypálnu problematiku ťaživej ľudskej existencie a smrteľnosti. „Nový Ibsen“ či „Becket 21. storočia“ je autorom vyše 40 dramatických textov, preložených do vyše štyridsiatich jazykov.

Divadelný ústav

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Divadelný ústav #hry #Jon Fosse