Kniha: Na gréckom ostrove je dovolené všetko

Dve mladé dievčatá sa tešia na prvú samostatnú dovolenku, ktorú strávia na ostrove v Grécku. Na rozdiel od nás, čo sme v prímorskej krajine hosťami, tieto dievčatá v Grécku žijú a to dáva knižke Silvie Okáliovej Prvé milovanie na gréckom ostrove zvláštny rozmer.

22.05.2017 05:00
debata
Silvia Okáliová: Prvé milovanie na gréckom ostrove Foto: Vydavateľstvo Silvia Okáliová
Prvé milovanie na gréckom ostrove Silvia Okáliová: Prvé milovanie na gréckom ostrove

Čitateľ cíti, že grécke reálie dobre pozná, že tam aj ona žije, a tak môže prostredie opisovať podrobnejšie, s väčším poznaním, než keď píše o Grécku cudzinec. Slovenská novinárka Silvia Okáliová sa kedysi do Grécka vydala, a tak iste vie dosť aj o láske pri mori. Ona síce tvrdí, že skúsenosti, ktoré v knižke opisuje, nie sú priamo jej, no sú pravdivé: Gréci sa vraj v lete na ostrovoch radi milujú a atmosféra je tam plná erotiky. Veď to sa vie, a dovolenkári sa tam možno aj preto hrnú.

Knižka Silvie Okáliovej mala premiéru v Grécku a teraz vychádza po slovensky u nás. Je to – podľa autorky – erotický román a príbeh je naozaj naplnený sexom. O ten dievčatám ide, chcú ho spoznať, sú zvedavé a smelé. No tí cudnejší čitatelia sa nemusia obávať: text nie je drsný ani vulgárny, ukáže sa, že sex bez lásky je hnus. Darmo si človek zaumieni, že pôjde po telesnej láske, city sa nedajú len tak potlačiť a situáciu vždy (našťastie) skomplikujú. Taká letná erotická dovolenka, to nie sú len rozkoše, ale aj trápenia! Autorka do textu otvorene zakomponovala aj problémy tohto druhu. Človek aby sa obával nechceného tehotenstva, rôznych infekcií, falošnosti, dotieravosti a podrazov. Nie je to teda len med lízať! Dievčatá na to všetko prichádzajú, triezvejú a opäť sa opájajú, tak ako to už v živote chodí.

Silvia Okáliová dobre vystihla mentalitu dnešných mladých ľudí, ktorí žijú nekonvenčne, ale aj so spomínanými rizikami a aj s túžbou, aby bolo radšej po starom a aby veľká láska bola čistá, verná, bez nepríjemných tajomstiev, taká krásna a bezstarostná ako život na pobreží mora. Čitateľ z toho života v knižke tiež ochutnáva – pobudne v reštauráciách, na lodiach a loďkách, skúša jedlá, tancuje, spoznáva prímorských ľudí, miluje sa. To všetko opísala autorka sviežo, s letnou ľahkosťou a prázdninovou romantikou.

Dievčatá spoznávajú typických prímorských „opaľovačov“, plavčíkov, rybárov, turistov, čašníkov… Hlavná hrdinka si aj nájde svoju „skutočnú lásku“, ale, ako to už na takýchto letných zblíženiach býva, vie o svojom milom príliš málo. Tajomstvo, ktoré pred ňou skrýva, ju napokon znervózni a popletie natoľko, že sa jej príbeh vyvinie celkom inak, než by čakala. Do prázdninovej atmosféry ešte dorážajú správy rodičov o ich rozvode, čo dokresľuje obraz života mladých ľudí – musia sa stále rozhodovať, reagovať, konať. Všetko je dovolené, ale – o to je to ťažšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kniha #Silvia Okáliová