Ralf Rothmann: Umrieť na jar

Prostredníctvom príbehu dvoch sedemnásťročných mladíkov zo severného Nemecka, ktorí sú nútene regrutovaní na front, autor približuje hrôzy a barbarstvo vojny.

25.05.2017 05:00
debata

V nástojčivých, magických, no realistických obrazoch rozpráva o poslednom vojnovom predjarí v Maďarsku a ťažkých prvých týždňoch mieru.

Ralf Rothmann: Umrieť na jar

Pri detailnom ponorení sa do morálno-psychického zbedačenia vojakov v citlivom veku cítiť zároveň empatiu bez sentimentu. Podrobne a realisticky opísaná brutalita, utrpenie a bežný život na fronte striedajú takmer transcendentálne opisy krajiny a ľudí. Autor neprikrášľuje, neodsudzuje, nesnaží sa zaujať k morálke, činom a motivácii vojnovej generácie nijaký postoj. Rozpráva príbeh a necháva na čitateľovi, čo s ním spraví.

Ralf Rothmann (1953) je nemecký spisovateľ, básnik a dramatik. Rodák z Porúria sa pôvodne živil ako vodič, kuchár, murár a ošetrovateľ. Témou jeho románov je zväčša osamelosť, drobné rebélie, pokusy vymaniť sa z malomeštiackeho či robotníckeho prostredia. Väčšina z jeho próz má silnú autobiografickú pečať – to je aj dôvod, prečo sa odohrávajú buď v Porúrií, alebo v Berlíne, kde autor od roku 1976 žije. Kritici Rothmanna označujú za jeden z najvýraznejších hlasov jeho generácie. Za jeho dielo ho ocenili mnohými renomovanými literárnymi cenami. V nemeckom origináli Im Frühling Sterben (Suhrkamp 2015). Preložila Katarína Széherová.

Premedia

debata chyba
Viac na túto tému: #Ralf Rothmann #Umrieť na jar