Juraj Špitzer: Nechcel som byť žid

Dej tejto knihy sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Autor v nej reflektuje svoje vlastné skúsenosti z holokaustu, na ktoré chcel zabudnúť, ale invázia vojsk v roku 1968, opätovne prežívaný pocit desu a bezmocnosti voči mašinérii ho donútili vysloviť, čo prežil.

30.05.2017 05:00
debata
Juraj Špitzer: Nechcel som byť žid

Písal knihu, o ktorej vedel, že sa dočká vydania až o niekoľko rokov, ak vôbec.

Dej nie je literárny, je to voľná reflexia minulosti po dvadsiatich rokoch. Svoju motiváciu zhrnul citujúc Eliho Wiesela: "Aby som svojich druhov vyrval zabudnutiu. A pomohol tak mŕtvym premôcť smrť.” Jeho knihu písanú do šuplíka – po prvý raz vyšla v roku 1994 vo vydavateľstve Kalligram – bohužiaľ pri aktuálnom spoločenskom vývoji opäť oceňujeme ako veľmi aktuálnu a poučnú.

Spisovateľ a scenárista Juraj Špitzer (1919–1995) bol v roku 1942 internovaný v tábore Nováky. Zúčastnil sa v Slovenskom národnom povstaní, bol veliteľom židovskej partizánskej jednotky. Po vojne študoval filozofiu a francúzštinu. Bol šéfredaktorom Kultúrneho života a tajomníkom Zväzu československých spisovateľov. Po roku 1969 bol zo spisovateľskej organizácie vylúčený, prepustený zo zamestnania a mal zákaz publikovať.

F.R. & G.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Špitzer #Nechcel som byť žid