Peter Høeg: Efekt Susan

Susan Svendsenová je úspešná experimentálna fyzička. Má zvláštnu danosť: na ľudí okolo seba pôsobí, akoby im vpichla sérum pravdy – zverujú sa jej s najtajnejšími pocitmi, myšlienkami i plánmi. Susan sa preto často dostáva do konfliktu s rôznymi organizáciami aj s vládnou mocou, ktoré chcú využiť jej schopnosti na svoje ciele.

02.06.2017 05:00
debata
Peter Høeg: Efekt Susan
Peter Høeg Efekt Susan Peter Høeg: Efekt Susan

Naoko zázračne ju zachránia z indického väzenia a poveria ju, aby zistila, kde sa nachádza členka komisie na analýzu budúcnosti, ktorá pôsobila v Dánsku v rokoch 1973 až 2015 a svojimi predpoveďami dokázala varovať ľudstvo pred budúcimi katastrofami. Susan má za úlohu zistiť, čo obsahovala správa z posledného zasadnutia komisie.

Peter Høeg (1957) sa radí medzi najpozoruhodnejších svetových spisovateľov. Než začal písať, pracoval ako námorník, bol tanečníkom a hercom. Niektorí literárni kritici jeho diela označujú za dánsky magický realizmus.

Je autorom bestselleru Cit slečny Smilly pre sneh (1992). Hoeg žije v ústraní, vyhýba sa kontaktu s verejnosťou. V roku 1996 sa na desať rokov literárne odmlčal. Jeho romány majú silné humánne posolstvo.

V dánskom origináli Effekten af Susan (Rosinante, 2014). Preložil Jozef Zelizňák.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Peter Høeg #Efekt Susan