Alexandra Salmela: Antihrdina

Kniha o cynizme a nádeji v kolabujúcom svete, o korupcii ideálov a zlom materstve, o ceste, stromoch a hrdinoch.

08.06.2017 05:00
debata

Nový román slovensko-fínskej autorky tematicky i formálne nadväzuje na jej predošlú tvorbu, jeho tón je však omnoho temnejší. Mohutný prúd rozprávania nadobúda šialenú rýchlosť, strhávajúcu čitateľa so sebou.

Antihrdina: Alexandra Salmela

Antihrdina prichádza do reality podobnej tej našej z krajiny veľkých hesiel a ešte väčších obetí, vďaka ktorým všetci ľudia, zvieratá a rastliny smú žiť harmonicky v objatí Veľkej Matky Prírody. Tá krajina je pevnosťou, stojacou v prvej línii v boji proti dravému globálnemu kapitalizmu. Oficiálne legendy s pátosom rozprávajú, ako sa v tej krajine utópia stala skutočnosťou. Ktosi iný zároveň sarkasticky odhaľuje, ako sa z Utópie stala diktatúra – napriek tomu, že na pôvodných myšlienkach ekologického socializmu nebolo chyby. Obsahovo aj graficky silná a neprehliadnuteľná kniha pojednáva o tom, čo sa už začalo diať, no odhalíme to až neskôr. Týmto ju môžeme prirovnať k orwellovským víziám (súčasnosti).

Vo Fínsku román vyšiel na jeseň 2015 (Antisankari, Teos 2015) a stretol sa so značným ohlasom. Spisovateľka slovenského pôvodu žijúca vo Fínsku Alexandra Salmela (1980) píše v oboch jazykoch. Debutovala románom vo fínčine 27 čiže smrť robí umelca (27 eli kuolema tekee taiteilijan, Teos 2010). Píše tiež pre deti, je spoluautorkou úspešnej série Mimi a Líza.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antihrdina #Alexandra Salmela