Ján Kralovič: Majstrovstvo za dverami

Publikácia s podtitulom Majstrovstvá Bratislavy v posune artefaktu (1979-1986) v kontexte bytových výstav 70. a 80. rokov 20. storočia je výsledkom výskumného projektu zameraného na zhodnotenie pravidelných bytových stretnutí, ktoré organizoval výtvarník Dezider Tóth, známy tiež ako Monogramista T.D.

10.06.2017 05:00
debata
Ján Kralovič: Majstrovstvo za dverami

Na udalosti s názvom Majstrovstvá Bratislavy v posune artefaktu sa počas ôsmich rokov zúčastnilo 26 výtvarníčok a výtvarníkov a vzniklo vyše 160 diel. Kniha chronologicky spracováva jednotlivé stretnutia, interpretačne zhodnocuje diela a charakter podujatí. Zároveň zasadzuje udalosť do širšieho kontextu a východísk tvorby autoriek a autorov, zrodu a utvárania neoficiálnej výtvarnej scény na Slovensku a iných alternatívnych výstavných prezentácií – bytových výstav – v čase normalizácie. Obsah publikácie je zostavený v snahe sprístupniť doteraz nepublikované archívne materiály a diela.

Autorom knižky je teoretik umenia a výskumný pracovník Vysokej školy výtvarných umení Ján Kralovič, ktorý sa profesijne zameriava na teoretické zhodnotenie umenia druhej polovice 20. storočia.

Slovart/VŠVU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kralovič #Majstrovstvo za dverami