Hamid Ismailov: Mŕtve jazero

Desivý príbeh o dedičstve studenej vojny. Jeržan vyrastá v odľahlej časti sovietskeho Kazachstanu, kde sa testujú jadrové zbrane.

12.06.2017 05:00
debata

Zamiluje sa do susedovej dcéry a v jeden večer, aby na ňu spravil dojem, skočí do zakázaného jazera. Rádioaktívna voda Jeržana zmení. Nikdy z neho nevyrastie muž, zatiaľ čo z dievčaťa, ktoré miluje, sa stane krásna žena.

Hamid Ismailov: Mŕtve jazero

Autor svojím drsno-poetickým štylom predostiera príbeh, v ktorom sa nám ukazujú ľudia a krajiny zničené, ale nezlomené studenou vojnou. Počas jadrových pokusov v rokoch 1945–1989 bolo dvestotisíc obyvateľov Kazachstanu vystavených smrteľnej radiácii a sovietska medicína ich používala ako pokusné králiky. „Táto úžasná novela… sa číta ako moderná rozprávka naplnená surreálnou, a predsa obyčajnou hrôzou,“ napísal o knižke britský Independent on Sunday.

Hamid Ismailov (1954) sa narodil v Kirgizskej sovietskej socialistickej republike a neskôr sa presťahoval do Uzbekistanu. Píše po rusky a uzbecky a jeho romány a poézia boli preložené do mnohých európskych jazykov. V roku 1994 bol pre svoje „neprijateľné demokratické tendencie“ nútený emigrovať do Veľkej Británie a v súčasnosti pracuje v BBC World Service. V Uzbekistane sú jeho diela dodnes zakázané.

V ruskom origináli Vunderkind Jeržan (Družba narodov, 2011). Preložila Julia Sherwood.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hamid Ismailov: Mŕtve jazero