Patrick Kingsley: Nová Odysea

Európa čelí vlne migrácie, akú nepoznala od konca druhej svetovej vojny, a ako všetko nepoznané, aj táto situácia vyvoláva protichodné názory a vypäté emócie. Preto je dôležité mať k dispozícii objektívne informácie a fakty, a práve tie britský novinár vo svojej knihe s podtitulom Příběh evropské uprchlické krize prináša.

05.06.2017 05:00
debata
Patrick Kingsley: Nová Odysea
Patrick Kingsley Nová Odysea Patrick Kingsley: Nová Odysea

Patrick Kingsley (1989) je zahraničným reportérom britského denníka The Guardian, bol poverený mapovaním utečeneckej krízy. V priebehu roka 2015 precestoval sedemnásť krajín, ktorými vedú najfrekventova­nejšie migračné trasy a stretol sa so stovkami utečencov, ktorí putujú cez púšte, moria i hory, aby sa dostali do Európy. Kingsley s hlbokým pochopením veci vysvetľuje, čo sú títo ľudia zač, prečo odchádzajú zo svojich domovov a akým spôsobom to robia. Z osobnej skúsenosti píše o stretnutiach s pašerákmi, s pobrežnou strážou, s dobrovoľníkmi aj pohraničníkmi, hodnotí situáciu v teréne a vlažný prístup vlád a úradov, ktoré by mali urýchlene hľadať optimálne riešenie.

Kniha prináša strhujúce spravodajstvo o skutočných osudoch jednotlivcov podstupujúcich strastiplnú púť, a pripomína nám, že za bezmennou masou sa skrývajú príbehy ľudí rovnakých ako my.

V anglickom origináli The New Odyssey: The Story of Europe's Refugee Crisis (Guardian Faber 2016). (česky)
Kniha Zlín

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Patrick Kingsley #Nová Odysea