Peter Milčák, Marek Ormandík (eds.): Ako sa číta obraz

Odpovedať na otázku: Ako sa číta obraz? – teda ako mu rozumieť, ako ho interpretovať – sa najčastejšie podujmú kunsthistorici, zriedkavejšie už sami výtvarníci, zatiaľ čo väčšia časť verejnosti odpoveď ani nehľadá, lebo je presvedčená, že súčasné umenie, vrátane výtvarného, je pre bežného príjemcu nečitateľné a nezrozumiteľné.

04.06.2017 05:00
debata
Peter Milčák, Marek Ormandík (eds.): Ako sa...
Peter Milčák, Marek Ormandík Ako sa číta obraz Peter Milčák, Marek Ormandík (eds.): Ako sa číta obraz

Kniha Ako sa číta obraz (Tridsaťšesť autorských interpretácií) je osobitým príspevkom k uvažovaniu o povahe a zmysle súčasného umenia, pričom zámerne nechce ponúknuť jednoznačnú odpoveď odbornej povahy sformovanú z pozície výtvarného kritika či kunsthistorika. Práve naopak. Tridsaťšesť súčasných slovenských výtvarníkov tu v inštruktívnych a zrozumiteľných úvahách nad konkrétnym vlastným dielom, ktoré je v knihe reprodukované, odkrýva svoju metódu vytvárania diela (prečo a ako vzniklo či muselo vzniknúť) a odhaľuje spôsob, ako by sa mohlo vnímať a interpretovať.

Dominantný priestor je venovaný médiu maľby, zastúpené sú však aj fotografia, objekt, sklo či videoart. Kniha sa prostredníctvom textovej časti usiluje búrať obavu pred súčasným výtvarným umením, posmeľuje k jeho recepcii a podnecuje oň záujem, keďže je ako obrazová publikácia zároveň vzrušujúcou galériou súčasného slovenského umenia.

Editormi knihy sú básnik, vydavateľ, literárny vedec a prekladateľ Peter Milčák (1966) a výtvarník Marek Ormandík (1968).

Modrý Peter

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Marek Ormandík #Peter Milčák #Ako sa číta obraz