Samer: Denníky z Rakky

Máte príliš krátke nohavice – zbičovať! Vlastníte mobilný telefón – odťať hlavu! Takáto je každodenná realita obyvateľov sýrskeho mesta Rakka, ktoré od roku 2013 ovláda Islamský štát. V Rakke žije aj mladý muž, ktorý si kvôli bezpečnosti zvolil pseudonym Samer. Do svojho denníka si zapisuje každodennú realitu...

13.06.2017 05:00
debata
Samer: Denníky z Rakky
Samer Denníky z Rakky Samer: Denníky z Rakky

Prvé lásky, trápenie so školou. Samer prežíva to isté, no jeho dospievanie je narušené verejnými popravami „odpadlíkov od viery“, čoraz častejším bombardovaním a ustavičným strachom. Jeho osobné riadky nás prenesú do srdca terorizovaného mesta a posadia na stoličku priamo v prednej línii. Denníky z Rakky/Útek z Islamského štátu sú projektom britskej BBC, ktorej reportéri nadviazali kontakt so sýrskymi aktivistami a prepašovali Samerove zápisky k čitateľom. Samer riskoval svoj život, aby odhalil pravdu o „bežnom“ živote pod despotickou vládou Daeša.

Samer je reálny človek, ktorý si z dôvodu bezpečnosti jeho rodiny, ktorá zostala v Rakke, zvolil krycie meno. V súčasnosti žije v utečeneckom tábore na severe Sýrie.

Denníky z Rakky sprevádzajú sugestívne ilustrácie britského výtvarníka Scotta Coella. V anglickej verzii The Raqqa Diaries: Escape from Islamic State (Hutchinson 2016). Preložil Peter Leponi.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Islamský štát #Rakka #Absynt #Samer #Denníky z Rakky