Pútavé knižné novinky o dnešnej rodine a tínedžeroch

V kníhkupectvách sa objavili dve zaujímavé knižky slovenských autoriek - Trinásťroční od Zuzany Štelbaskej a Muž z jamy a deti z lásky od autorky Vandy Rozenbergovej. Obe knižky sa dobre čítajú a ich obsah utkvie v pamäti, lebo nie sú povrchné.

18.06.2017 05:00
Zuzana Štelbaská Foto: ,
Zuzana Štelbaská, autorka knihy Trinásťroční
debata

Muž z jamy a deti z lásky (vydal Slovart) má zaujímavú kompozíciu, príbeh rozprávajú viaceré postavy, dej sa postupne skladá do jedného celku. Autorka opisuje rodinu, ktorú postihla tragédia – tri deti prišli o mamu. Súrodenci sú v rôznom veku, otec je trocha čudák. To on je ten muž v jame a kto si prečíta, dozvie sa, v akej. Je to prekvapujúce a je to veľmi domácke. Všetko sa točí okolo rodiny, ale v tom okolí sa vyskytujú aj ďalšie postavy, ktoré vstupujú do deja. Všetky si nesú svoj príbeh, cez ktorý autorka skúma život a nazerá do jeho zvláštnych zákutí.

Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky
Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky Vanda Rozenbergová: Muž z jamy a deti z lásky

Próza Vandy Rozenbergovej je citová, ale nie sú to sentimentálne výlevy. Napĺňa svoje rozprávanie veľmi jemnými, no konkrétnymi obrazmi, ktoré približujú aj drsné stránky života. Jej text má zvláštny jednotný odtieň – je sfarbený tajomstvom a očakávaním. A čo je najdôležitejšie – nevyjadruje sa zdĺhavými opismi, rozprávanie má spád a je pestré. Autorka vykresľuje charaktery, reprodukuje dialógy, má živý jazyk. Je to pekné a príjemné čítanie aj o nepríjemných veciach. Najstarší brat chce po smrti mamy viesť rodinu, je to ustarostený literárny hrdina, a to je práve na knižke zaujímavé.

Vanda Rozenbergová sa narodila v Bojniciach (1971), vyštudovala žurnalistiku, pracuje ako bibliografka v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Je trojnásobnou finalistkou súťaže Poviedka (2001, 2005, 2006). Knižne debutovala zbierkou poviedok Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov (2011). Po nej nasledoval román Moje more (2012) a kniha, s ktorou sa dostala medzi finalistov prestížnej ceny Anasoft Litera 2016. Žije v Prievidzi, chodí do práce, maľuje obrazy na skle.

Zuzana Štelbaská: Trinásťroční
Zuzana Štelbaská Trinásťroční Zuzana Štelbaská: Trinásťroční

V knižke Zuzany Štelbaskej Trinásťroční (vydal COOBOO, Albatros media) je päť rozprávačov, ktorých spája vek – majú trinásť rokov: Darina, Oliver, Sväťo, Šarlota a Viola. Každý má v publikácii aj svoju realistickú kresbu, takmer portrét, takže si ich čitateľ dobre predstaví. Majú rôzne problémy – napríklad závislosť od sociálnych sietí, tučnota, emigrácia, vášne a chyby rodičov či hľadanie zmyslu života. Rozprávanie je moderné, miestami je text až futuristický a všetko sa odohráva na Slovensku – v konkrétnych mestách a na pekných miestach. Zuzana Štelbaská vie písať sviežo a rozumie svojim postavám. Svet trinásťročných je zaujímavý pre všetky generácie, ale kniha bude baviť asi najmä tínedžerov. Je v nej aj veľa prírody a budujú sa vzťahy, čo je vždy zaujímavé. Zuzana Štelbaská sa narodila v Prešove (1978). Po štúdiu angličtiny, estetiky a dejín umenia na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity začala pracovať v televízii, pre ktorú napísala množstvo scenárov. Debutovala knihou Mami, kúp mi psa!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Štelbaská #Vanda Rozenbergová #Muž z jamy a deti z lásky #Trinásťroční