T. C. McLuhanová: Dotknúť sa zeme

V tejto knihe hovoria Indiáni o podobe svojho života sami a vo svojom mene. Úryvky, ktoré tvoria túto knihu, sú prevzaté z ústnych, v prípade novších záznamov aj písomných výpovedí Indiánov žijúcich po celom severoamerickom kontinente v dobe od 16. do 20. storočia. S úctou a pokorou hovoria o krajine, zvieratách a predmetoch, z ktorého pozostávalo územie, kde žili.

02.07.2017 05:00
debata
T. C. McLuhanová: Dotknúť sa zeme
T. C. McLuhanová Dotknúť sa zeme T. C. McLuhanová: Dotknúť sa zeme

Nevideli nijakú cnosť v tom, aby prostrediu vnucovali svoju vôľu: súkromné vlastníctvo takmer bez výnimky vnímali ako cestu k chudobe, a nie k bohatstvu. Zmysel života sa u nich spájal s tým, aké majú vzájomné vzťahy a aký majú vzťah k svojej domovine – hĺbku a význam tohto poznania im zachovávala pamäť. Mnohé z úryvkov v tejto knihe sú rady, ktoré sa Indiáni pokúšali belochom ponúknuť, buď ako dar, alebo s nádejou, že keď im belosi porozumejú, nechajú Indiánov na pokoji.

Keď si Indiáni začali uvedomovať, o čo belochom ide, do ich hlasu sa vkradla tajomnosť, pribúdalo rozhorčenie, zúfalstvo a napokon strata akejkoľvek nádeje. V súčasnosti všetci viac-menej súhlasíme s tým, že jediná prijateľná budúcnosť pre nás, čo žijeme v Amerike, vedie cez znovuobjavenie krajiny. Potrebujeme rozvinúť správny vzťah so zemou a jej zdrojmi, inak po zničení Indiánov príde zničenie prírody a po zničení prírody bude nasledovať naša vlastná skaza, píše autorka v úvode ku knihe.

Teri C. McLuhanová, ktorá výpovede v knihe zozbierala, je filmárka a spisovateľka, tiež dcéra známeho kanadského teoretika médií Marshalla McLuhana.

V anglickom origináli Touch the Earth: A Self Portrait of Indian Existence (Simon and Schuster 1971).

Knižná dielňa

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #T. C. McLuhanová #Dotknúť sa zeme #Marshall McLuhan