A. A. Zdanovič, V. S. Izmozik: Štyridsať rokov v tajných službách

Život slovenského polyglota, stenografa, spisovateľa a etnografa Vladimíra Krivoša (1845 - 1942) pripomína dobrodružný román.

07.07.2017 05:00
debata

Spolupracoval s tajnými službami za cárskeho aj boľševického režimu, miloval slávu a peniaze, no zároveň rád fabuloval…

Ruskí autori jeho životopisu sa v tejto knihe svedomito usilujú oddeliť mystifikácie od podložených faktov a ukázať Krivošov fascinujúci život v reálnom svetle.

A. A. Zdanovič, V. S. Izmozik: Štyridsať rokov v tajných službách

Krivoš bol z matkinej strany bratrancom slovenského tolstojovca Dušana Makovického. Od mladosti bol otcom vedený k obdivu k Rusku a jeho kultúre a stal sa nadšeným rusofilom a spočiatku aj stúpencom myšlienok L. N. Tolstého. Aj z tohto dôvodu – a údajne aj na radu Svetozára Hurbana-Vajanského – odišiel v roku 1886 študovať orientálne jazyky na petrohradskú univerzitu. Ako dvadsaťtriročný prijal ruské poddanstvo a natrvalo sa tam usadil.

Od roku 1893 slúžil v oddelení pre cenzúru zahraničných novín a časopisov, v „čiernom kabinete“, kde otvárali a čítali súkromnú aj diplomatickú korešpondenciu. Súčasne pracoval v tajnom oddelení polície ako prekladateľ a dešifrovateľ, viedol stenografickú službu v Štátnej rade a Štátnej dume, slúžil v „tajnej kancelárii“ pri generálnom štábe námorníctva. Bol viackrát zatknutý a obvinený zo špionáže, niekoľko rokov strávil vo vyhnanstve na Soloveckých ostrovoch.

V ruskom origináli Sorok let na sekretnoj službe: Žizň i priključenija Vladimira Krivoša(Iks-Christori 2007). Preložil Ľubomír Guzi.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A. A. Zdanovič #V. S. Izmozik #Štyridsať rokov v tajných službách