Kniha: Harrymu Holeovi pokojný život nie je súdený

Obľúbený nórsky krimiautor Jo Nesbø vo svojej najnovšej knihe Smäd opäť priviedol na scénu detektíva Harryho Holea.

10.07.2017 09:00
JO NESBO , Nesbø Foto: ,
Nórsky spisovateľ Jo Nesbø.
debata

Ten sa vrátil do práce, aby začal tam, kde pred tromi rokmi skončil. Pri prípade, ktorý ho až do dneška mátal. V Osle zavraždia niekoľko žien, ktoré sa zoznamovali s mužmi prostredníctvom sociálnej siete Tinder. Vyšetrovaciemu tímu velí Katrina Brattová. Detektívi si s prípadom nevedia poradiť. Ani so spôsobom, akým boli ženy zabité. Vrchný policajný náčelník Mikael Bellman potrebuje čo najrýchlejšie prípad vyšetriť, lebo jeho métou je postúpiť v kariérnom rebríčku vyššie. Skôr ho zaujíma politika a milenka, hoci má doma krásnu ženu, ktorú zasa miluje jeden z detektívov. Bellman preto povolá Harryho Holea, ktorý sa medzičasom oženil s Ráchel a odsťahoval sa na Holmenkollen. Alkoholu zatiaľ dal pokoj a má v úmysle aj naďalej žiť spokojne s Ráchel a jej synom. Stačí mu, že vyučuje na policajnej akadémii. Holeovi sa do vyšetrovania nechce, ale postupom času zistí, že kauza súvisí s jeho posledným prípadom vraha, o ktorom si myslel, že ho vyriešil. Okolnosti ho donútia založiť alternatívnu skupinu detektívov. Keďže stále váha, či má dať prednosť rodine alebo vyšetrovaniu, znovu siahne na prekliaty alkohol. Takmer príde o život. Prípad nakoniec vyrieši, i keď mu po ňom zostane zjazvená duša.

Súčasní severskí autori sa vyznačujú nielen drsnosťou až brutalitou svojich príbehov, ale i tým, že dokážu do deja zakomponovať novinky, technologické vynálezy, politiku, spoločenské dianie. Čitateľ sa v nich dozvie aj veľa nového o živote v krajine.

Jo Nesbo je vynikajúci nórsky spisovateľ, hudobník. Pôvodným povolaním ekonóm a finančný analytik. Jeho analytické myslenie sa prejavuje v každej jeho knihe, pretože dej je tak poskladaný, že čítate knihu od začiatku do konca bez toho, že by ste tušili, kto je vrah.

Spisovateľ pokračuje v rovnakej línii, ktorú načal v knihe Snehuliak a ďalej ju rozpracoval v Pancierovom srdci (po česky kniha vyšla pod názvom Levhart) a ďalších dieloch o Harry Holeovi. Predstavuje detektíva so zvláštnym správaním, ktorý svoje životné traumy topil v alkohole, ale práve preto, že je vynikajúcim detektívom, takmer vždy sa mu jeho prehrešok "prepečie”.

Ako vášnivá čitateľka Nesbových detektívok som na konci knihy zachytila autorovo posolstvo. Príde ďalšia kniha o Harry Holeovi. Teším sa…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smäd #Jo Nesbø