Knižka pre deti: Aj zvieratá potrebujú férové vzťahy

Spisovateľka Gabriela Futová žije v dobrej spoločnosti – obklopená zvieratkami. Tak to vyplýva z jej novej knižky Môj malý zverinec. Je to knižka zábavná, ale aj poučná.

22.07.2017 05:00
debata
Gabriela Futová: Môj malý zverinec Foto: AlleGro
Gabriela Futová Môj malý zverinec Gabriela Futová: Môj malý zverinec

Hneď v úvode autorka upozorňuje, že zvieratá nie sú veci a nedajú sa len tak odložiť do skrine. Toto často rodičia svojim deťom tvrdia, ale darmo. Deti si neuvedomujú, že zviera je živý tvor a treba sa oň aj starať. Najprv je veľká túžba po psíkovi, ale potom sa ukáže, že treba chodiť na prechádzky, kŕmiť, starať sa – a to už býva problém. Futovej knižka je teda aj určitou osvetou v tomto smere, ale nie je to žiadne mentorovanie. Autorka má totiž so zvieratami množstvo zážitkov, vyznáva sa z lásky k nim a hovorí, že keby ju doma nebrzdili, naozaj žije vo zverinci či veľkom zvieracom útulku. Aj tak má ale rodina dosť porozumenie pre jej vášeň – mala teda o čom písať.

V jednotlivých kapitolách účinkujú rôzne živočíchy, a každý má svoj príbeh. Sú to krátke poviedky, ktoré vychádzajú z osobnej skúsenosti Gabriely Futovej a sú teda veľmi presvedčivé a svieže (čo postvárali jej psíky, mačičky, ako ochoreli, ako sa stratili, aké sú múdre a pod.). Cez zvieratká sa do knihy dostávajú aj ďalšie postavy – susedia, členovia rodiny – ale aj spomienky na autorkino detstvo. Zaujímavé je, že v knižke nie sú len klasické zvieratká, ktoré bývajú námetom detských kníh, čiže psíky, mačičky, kozy, barany, ale aj potkany, myši, škrečky, dokonca sliepky, vrana a zvieratká z terária. Príbehy nie sú prikrášľované, sú v nich aj drámy a neúspechy – napríklad pokus zbaviť sa potkanov. Text obsahuje aj rôzne rady, ako zvieratkám vyrobiť príbytok, ako sa o ne starať.

Vydarený je záver knihy, v ktorom sa Futová prihovára čitateľom veľmi sympatickým spôsobom. Hovorí, že svojim deťom závidí sama seba, lebo je taká mama, čo sama privádza domov zvieratká a nikdy jej neprekážalo, ak zvieratá priniesli deti. Vďačná je aj manželovi za pochopenie pre jej lásku k živočíchom, ale je mu vďačná aj za to, že ju pri zhromažďovaní zvierat hamuje, lebo by vraj už ani nemali z čoho žiť: všetky peniaze by išli na stravu pre zverencov. Futová píše užitočne a vtipne, čo je dobrá kombinácia. Spolu s fotkami zvieratiek (a aj s kresbičkami) vznikla knižočka, ktorá podporuje dobrý vzťah k zvieratám – sú to tvory, ktoré potrebujú férový prístup, presne ako ľudia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská kniha #zviera #Gabriela Futová #Môj malý zverinec