Múdrosť Mestského mnícha: Aj v meste sa dá zdravo žiť

Moderný spôsob života každého láka, ľudia obdivujú veľké mestá a mnohí tam aj bývajú. Mestský život má však aj úskalia – zhon, hluk, chýba príroda a aj v dave sa človek cíti sám. Rastie nervozita, prichádzajú depresie, pocity nenaplnenia života. Mnohí hľadajú recept na šťastie vo východných filozofiách, cvičia jogu, snažia sa spomaliť a upokojiť myšlienky. Práve takto nasmerovaným ľuďom je určená knižka Mestský mních.

23.07.2017 05:00
Pedram Shojai Foto:
Podľa knihy Pedrama Shojaia sa mníchom môže stať každý sám, a to aj priamo v meste.
debata

Knihu napísal Pedram Shojai, ktorý sa venuje zdravému spôsobu života a posilňovaniu ľudského ducha. On sám čerpá sily meditáciami v horách, ale uvedomuje si, že bežný človek si nemôže dovoliť niekoľkotýždňové pobyty niekde v ústraní medzi skutočnými mníchmi. Takže – každý nech sa stane mníchom sám, a to aj priamo v meste. Uzdravujúce postupy sa dajú napasovať na bežný dynamický život a tomu má napomôcť táto knižka. Dotýka sa základných otázok ľudskej existencie, čo je aj otázka peňazí, dostatku času pre seba, silný dotyk s prírodou. Ak niečo z toho nefunguje, nie je ani pohoda.

Pedram Shojai: Mestský mních Foto: Ikar
Pedram Shojai Mestský mních Pedram Shojai: Mestský mních

Autor Pedram Shojai sa dotýka aj takých prvoplánových problémov našich súčasníkov, ako je napríklad priberanie. Zápas s nadváhou môže riadne otráviť život človeka – oberá ho o energiu i sebavedomie, kazí mu rôzne plány. Mnohí potom nemôžu ani spávať! Spánok však ľuďom rušia aj iné problémy, napríklad tie s peniazmi, a tak lieky na spanie sú už takmer bežnou súčasťou domácich lekárničiek. Ľudia si ťažkajú, že nemajú pokoj, samotu, že je všade plno, nával, ulice sú plné, ale – kdekto má aj v tomto huriavku pocit osamelosti. Niet komu zavolať, úprimne sa porozprávať. Pedram Shojai nazval jednu kapitolu v knižke Osamelí medzi ľuďmi a inú Stagnujúci životný štýl. Sľubne znie aj názov kapitoly Peňazí nikdy nie je dosť, alebo Život, ktorý nemá zmysel.

Ani Pedram Shojai zrejme nevyrieši každú existenčnú boliestku, ale možno už pomenovanie problémov má svoj zmysel. Človek nemusí hneď meditovať a venovať sa joge, aby sa cítil dobre a aby bol psychicky zdravý. Iste sú aj u nás tradičné metódy na to, ako získať duševnú a telesnú rovnováhu, ako hospodáriť, aby nás peniaze či ich nedostatok neničili, ako si zacvičiť, zabicyklovať či zaplávať po našom, aby sme sa cítili sviežejšie. Naše mestá ešte nie sú také veľké, aby sme sa v nich cítili celkom stratení a kamarátov či rodiny má skoro každý dosť, ale aj tak – nezaškodí si prečítať aj takúto knihu a porovnať skúsenosti. Navyše, ak je tá knižka vtipná a plná konkrétnych prípadov, ktoré sú naozaj podobné tým našim. A je tam aj veľa praktických rád (ako posilniť sexuálnu energiu, aké tuky sú dobré, ako záhradníčiť, ako sa postiť, čo sú tráviace enzýmy, na čo sú dobré farmárske trhy a podobne).

Skrátka, kto rád medituje nad spôsobom svojho života, nájde si v Pedramovi Shojaiovi dobrého sparing partnera. On sám je vysvätený mních Kláštora žltého draka v Číne, je zakladateľom Taoistickej školy alchýmie, je bylinkár a lekár orientálnej medicíny, usporadúva semináre po celom svete, produkuje filmy a má webovú stránku o zdravom spôsobe života. Žije v Kalifornii. Stačí? <INFO>(hd)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #životný štýl #mesto #Mestský mních #Pedram Shojai