Knižka pre deti: Tajomný mlyn a päť dievčat

Už názov je lákavý – Tajomný mlyn v Karpatoch. Takto nazval svoju knižku spisovateľ Pavol Weiss. Jeho príbeh inšpiroval výtvarníka Jozefa Danglára Gertliho k dokonale prázdninovým ilustráciám.

24.07.2017 05:00
debata (1)
Pavol Weiss, Jozef Gertli Danglár: Tajomný mlyn... Foto: Slovart
Tajomný mlyn v Karpatoch Pavol Weiss Jozef Gertli Danglár Pavol Weiss, Jozef Gertli Danglár: Tajomný mlyn v Karpatoch

Na obrázkoch a aj v texte je všetko, čo deti od leta čakajú. Rôzni vtáci, rôzne zvieratká, huby, bylinky, lesné plody, samotný tajuplný mlyn, mlynské kamene, ale aj ľudia. Dobrí aj zlí, starí aj mladí. Mládež reprezentuje „kolektívny hrdina“ tohto rozprávania – partia piatich dievčat, kamarátok. Dievčatá zažívajú veľké dobrodružstvo, lebo v lese naďabia na podozrivý výjav – niekto priviazal vranu o strom – a im sa to nezdá. Rozhodnú sa vypátrať, čo sa v lese deje, kto má záujem prisvojiť si vranu a prečo. Dostanú sa takto do boja s nebezpečnými pytliakmi a ich Akčná päťka, ako sa nazvú, bude mať možnosť zasahovať do záchrany vzácneho orla.

V partii je Hana, Klaudia, Natália, Sonička, Stella a pes Dino. Dino vlastne celú akciu spustí tým, že sa stratí v lese a dievčatá ho idú hľadať. Tak preniknú do rôznych tajomstiev a začnú ich riešiť. Kniha má dobrú atmosféru – trocha strašidelnú, ako to už v blízkosti starých mlynov, opradených legendami, býva, ale zároveň je veľmi svieža a veselá. Popri hlavnom deji sa totiž odohrá množstvo epizód, cez ktoré dievčatá – a s nimi čitateľ – spoznávajú prírodu, les a aj praktický život. V texte sa vyskytujú tiež recepty, dobré jedlá, sú tam vône aj chute (napríklad omeleta s hubami – typické prázdninové jedlo, pokiaľ sa letuje v lese).

Dievčatá aj zablúdia, aj sa boja búrky, stratia signál v mobile a zažijú rôzne skúšky šikovnosti a pohotovosti, v ktorých dobre obstoja. Pravda, niekedy sa to nezaobíde bez pomoci či podpory rodičov a dospelých. Záver je, samozrejme, pozitívny, končí sa narodením mláďatiek, ale nebudeme prezrádzať, komu presne sa narodia. Majú sa volať Rómeo a Júlia, ale knižka dáva priestor aj čitateľom a vyzýva, že môžu napísať svoje návrhy na pomenovanie mláďat aj do vydavateľstva knižky. Knižka vyvoláva aktivitu a vychováva čitateľov, aby cítili ekologicky, ale nerobí to mentorsky, skôr s humorom. Napríklad, keď sa už dievčatá stanú slávnymi, lebo svoj boj o záchranu orla vyhrajú a pytliakov usvedčia, nakrúcajú ich aj do televíznych správ. Konštatujú však, že napokon ich partiu aj horára „vystrihli“ a iba moderátorka hladkala na obrazovke orlíčatá. Bavia sa na tom mediálnom skresľovaní skutočnosti, a aj to je vlastne poučná pasáž. Najmä ak sa dievčatá neberú príliš vážne a nad všetkým sa len usmievajú. „Skutočnými hrdinkami sme aj tak my“, napísala jedna z nich do denníčka, a to zdravé sebavedomie je sympatické a je v celej knižke prítomné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #kniha #Danglár #Tajomný mlyn v Karpatoch #Pavol Weiss