Martin Hilský: Modernisté

Kniha sa venuje štyrom kľúčovým osobnostiam modernej anglickej literatúry: T. S. Eliotovi, Jamesovi Joyceovi, Virginii Woolfovej a D. H. Lawrenceovi.

31.07.2017 05:00
debata

Vo štvorici zasvätených esejí ukazuje autor, čo jednotliví spisovatelia znamenali pre súdobý britský i svetový literárny kontext, akým spôsobom sa vymedzovali voči existujúcej literárnej tradícii a ako ju, naopak, rozvíjali.

Martin Hilský: Modernisté

No predovšetkým: čím si stále získavajú pozornosť náročných čitateľov. Hilského výklad v sebe pritom spája hlbokú vedeckou znalosť témy so štylistickou ľahkosťou a esejistickým švihom, ktorý je v českom písaní o literatúre ojedinelý.

Keď Modernisté vyšli po prvý raz, v roku 1995, vzbudili nefalšované kritické i čitateľské nadšenie a ich náklad bol čoskoro rozobraný. Druhé revidované vydanie ukazuje, že kniha dodnes nestratila nič zo svojho kúzla, že dodnes dokáže čitateľsky uchvátiť i intelektuálne inšpirovať – tak ako to dodnes dokážu diela dotyčných modernistických velikánov.

Profesor anglickej literatúry na Karlovej univerzite v Prahe, držiteľ Čestného radu britského impéria (MBE) Martin Hilský (1943) je tiež považovaný za vynikajúceho znalca a prekladateľa Shakespearovho di­ela.

(česky)

Argo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Hilský #Modernisté