Zomrel dramatik a herec Sam Shepard, držiteľ Pulitzerovej ceny

Vo veku 73 rokov zomrel americký dramatik, scenárista, herec a hudobník Sam Shepard. Podľa hovorcu rodiny, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, zomrel minulý štvrtok doma v štáte Kentucky na následky komplikácií súvisiacich s amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Shepard získal za drámu Pochované dieťa z roku 1979 Pulitzerovu cenu, za rolu vo filme Správna posádka z roku 1983 ho nominovali na Oscara.

31.07.2017 18:55
Sam Shepard Foto: ,
Sam Shepard na archívnej fotke z roku 2011.
debata

Shepard napísal 44 divadelných hier, mnoho kníh, pamätí a poviedok. Vo svojom diele sa často zaoberal problémami rodiny na americkom Západe. Sám vyrastal na kalifornskom ranči.

Shepard sa tiež objavil v desiatkach filmov, napríklad v roku 1982 v životopisnej snímke Frances o kontroverznej hollywoodskej herečke Frances Farmerovej. V roku 1983 ho nominovali na Oscara za rolu málovravného skúšobného letca vo filme Správna posádka. V roku 2001 si zahral vo vojnovom filme Čierny jastrab zostrelený.

K filmom písal muž mnohých talentov tiež scenáre. Scenár k snímke Paríž, Texas (1984) režiséra Wima Wendersa mu vyniesol nomináciu na cenu britskej filmovej akadémie (BAFTA) za najlepší adaptovaný scenár. Podieľal sa tiež napríklad na scenári k filmu Zabriskie Point.

Shepard sa uplatnil aj ako hudobník. Na konci 60. rokov hral na bicie v country-rockovej skupine Holy Modal Rounders. Ich pieseň zaznela v kultovej road movie Bezstarostná jazda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sam Shepard