Alena Wagnerová: Žena za socialismu

Kniha s podtitulom Československo 1945-1974 a reflexe vývoje před rokem 1989 a po něm je prekladom pôvodnej sociologickej monografie z roku 1974, ktorá analyzovala stav rovnoprávnosti žien v Československu v porovnaní so stavom vo vtedajšom "západnom Nemecku".

07.08.2017 05:00
debata

Jej základom bolo spracovanie radu empirických štúdií a ankiet z rokov 1959 až 1972.

Alena Wagnerová: Žena za socialismu

Časový odstup, ďalší vývoj riešenia problému postavenia ženy v modernej spoločnosti, rovnako ako skutočnosť, že kniha je teraz určená českému, a nie nemeckému čitateľovi, si však vyžiadali rozšírenie v podobe vysvetľujúcich a doplňujúcich poznámok v textu a doplnky upozorňujúce na rôzne aspekty ďalšieho vývoja alebo u nás neznáme skutočnosti. Prílohu a doplnok pôvodného textu tvorí niekoľko autorkiných štúdií z neskoršej doby – napríklad Emancipace a vlastnictví či Feministické zapomínání – poukazujúce na nové aspekty ženskej otázky, ktoré na počiatku 70. rokov ešte neboli zrejmé, vrátane textu, ktorý zhŕňa vývoj druhého ženského hnutia vo vtedajšej NSR od jeho vzniku na konci 60. rokov do zjednotenia Nemecka v roku 1990.

Do knihy bol zaradený i text českej sociologičky Jiřiny Šiklovej Pár poznámek ke změnám v postavení žen v České republice po převratu v roce 1989, bilancujúci porevolučný vývoj postavenia ženy v bývalom Československu.

Česko-nemecká spisovateľka a sociologička Alena Wagnerová (1936) žije v Nemecku od roku 1969. Napísala o.i. životopis Mileny Jesenskej a knihy o rodine Franza Kafku, rozhovory so sudetskými Čechmi a Nemcami a tiež knihu portrétov nemeckých antifašistov zo Sudet.

(česky)

Slon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Wagnerová #Žena za socialismu