Zomrel autor kreslených vtipov a prírodovedec Pavel Kantorek

Český kresliar a prírodovedec zomrel vo veku 75 rokov v Kanade.

06.08.2017 13:47
Pavel Kantorek Foto:
Pavel Kantorek na archívnej snímke.
debata

Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz, ktorému správu potvrdil jeho brat Jan.

Správa o Kantorkovom úmrtí sa po sociálnych sieťach rozšírila na popud jeho známej Ilektry Almetidu, ktorá sa informáciu dozvedela od kanadských úradov a až následne sa podarilo kontaktovať jeho príbuzných. „Dostala som správu, že ho polícia vo štvrtok našla v jeho byte. Informovali ma preto, že vedeli, že sa poznáme, a požiadali ma, aby som kontaktovala príbuzných," povedala Almetidu pre iDNES.cz. Jan Kantorek spravodajskému portálu povedal, že nič viac nevedia. „Máme len správu, že je úmrtie potvrdené," uviedol.

Kantorek sa narodil v roku 1942 v Olomouci a už v 60. rokoch zaujal ako vynikajúci kresliar a humorista. V rokoch 1964 až 1968 jeho kresby pravidelne vychádzali v Dikobraze a ďalších humoristických časopisoch. Do svojich obrázkov často skrýval politické narážky a po tom, ako emigroval, jeho kresby nesmeli vychádzať.

Po roku 1968 žil v Toronte, kde pôsobil na Ryersonovej univerzite. V Kanade prispieval do disidentských časopisov, novín a kreslil. Spolupracoval so Zdenou a Josefom Škvoreckými a vydal niekoľko kníh. Jeho karikatúry vychádzali aj v USA, Švajčiarsku, Nemecku alebo Taliansku.

V Toronte si urobil doktorát z fyziky a prednášal o teórii elektromagnetických polí, relativite a kozmológii. Zaoberal sa aj holografiou a podieľal sa na vývoji optických vlákien.

Podľa webu Českej televízie tiež občas hrával s českým súborom v divadle vo Vancouveri.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Pavel Kantorek