Rafik Schami: Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov

Vášnivá láska mladej kresťanky Sofie a moslima Karíma obom neskoršie zachráni život a šťastie. Najskôr – ešte za mladi – Sofia zachráni Karíma pred nepravdivým obvinením z vraždy a on jej za to sľúbi, že jej v núdzi kedykoľvek pomôže.

10.08.2017 05:00
debata
Rafik Schami: Sofia alebo Začiatok všetkých...
Rafik Schami Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov Rafik Schami: Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov

O päť desaťročí neskôr Sofia Karíma prosí, aby zachránil pred neoprávneným väznením jej syna Salmana. Ten žije už päťdesiat rokov v talianskom exile a do Damasku sa vrátil len navštíviť rodné mesto a zostarnutých rodičov.

Príbeh zo Sýrie v rokoch 1927 až 2010. Román o predsudkoch kresťanov voči islamu, o spôsobe života v Damasku, o praktikách tajnej polície v Sýrii, ale aj o romantických miestach v starobylom Damasku. O náboženstve lásky, ktorým žije 83-ročný Karím a jeho 60-ročná priateľka Aida. O emigrácii a túžbe po domove. Román, ktorý svojím jazykom pripomína Rozprávky z tisíc a jednej noci.

Rafik Schami (1946) je sýrsko-nemecký spisovateľ-rozprávač príbehov, aramejský kresťan, ktorý študoval v libanonskom Bejrúte prírodné vedy. Sýriu opustil, aby sa vyhol povolávaciemu rozkazu. V Nemecku žije od roku 1971, urobil si tam doktorát z chémie a dnes patrí k popredným autorom emigrantskej literatúry v krajine. Je nositeľom viacerých literárnych cien.

V nemeckom origináli Sophia oder Der Anfang aller Geschichten (Hanser, 2015). Preložil Marián Hatala.

Zelený kocúr

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Rafik Schami #Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov