Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom

Diskutovať s fašistami alebo nie? Dokážeme rozhovorom zmeniť svetonázor druhého človeka? Alebo sa máme pokúsiť pochopiť konanie, ktoré sa nám absolútne prieči?

13.08.2017 05:00
debata
Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom
Kazimierz Moczarski Rozhovory s katom Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom

Poľský novinár inú možnosť ako rozhovor nemal – po druhej svetovej vojne sa ocitol v jednej cele s generálom SS a strojcom likvidácie varšavského geta Jürgenom Stroopom.

Zo vzájomných rozhovorov vo väznici Mokotów vznikla kniha, ktorú samotný autor nenazýva literatúrou, ale „správou“. Silný dokument o vzostupoch a pádoch jedného z najsilnejších nacistických pohlavárov i o tom, ako hlboko zakorenené a aké nemenné bolo zlo a čierno-biele videnie Tretej ríše. Odkaz tejto knihy smerom k dnešku je zjavný aj po štyridsiatich rokoch od jej prvého vydania.

Kazimierz Moczarski (1907–1975) bol poľský spisovateľ a novinár, tiež dôstojník poľskej Armie Krajowej, ktorá bola antifašistická i protimoskovská – ako nepriateľ štátu bol v 50. rokoch väznený a mučený. Rehabilitovali ho v roku 1956.

V poľskom origináli Rozmowy s katem (seriál v časopise Odra, 1972–1975, knižne 1977, prvé necenzurované knižné vydanie PWN 1991). Preložila Milica Nováková. Vychádza s doslovom historika Dušana Segeša.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Kazimierz Moczarski #Rozhovory s katom