Ismail Kadare: Kronika v kameni

Román je freskou života v autorovom rodnom juhoalbánskom Gjirokastre v rokoch druhej svetovej vojny, videného očami dospievajúceho chlapca. Dej sa netýka len histórie mesta, ale je hlbokým ponorom do jeho kultúry, folklóru, politiky, tradícií, katastrof, striedavej okupácie mesta Talianmi, Grékmi, Nemcami.

14.08.2017 05:00
debata
Ismail Kadare: Kronika v kameni
Ismail Kadare Kronika v kameni Ismail Kadare: Kronika v kameni

Za každou kapitolou je vsunutý zvláštny text Z kroniky alebo z Rozprávania iných ľudí. Postavy (najmä ženské) hovoria živým jazykom kraja a doby. Prekladateľ Viliam Mruškovič pripravil aj niekoľko poznámok pod čiarou, ktoré vysvetľujú zvláštnosti albánskych dejín, kultúry a pod., a tiež slovenský zápis a výslovnosť vlastných mien.

Albánsky spisovateľ Ismail Kadare (1936) píše prózu od 60. rokov. Prvý román Generál mŕtvej armády (1963) zožal medzinárodný úspech. Od roku 1990 žije Kadare striedavo v Albánsku a Francúzsku. Je doživotným členom francúzskej Akadémie. Roku 1992 získal Prix mondial Cino Del Duca, roku 2005 Man Booker International Prize a roku 2009 Cenu Princa Astúrskeho. Bol navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru.

V albánskom origináli Kronikë në gur (1971), preložil Viliam Mruškovič.

SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #SSS #Ismail Kadare #Kronika v kameni