Ján Milčák: Rezbár

Próza autora sa už tradične vyznačuje štýlovou inakosťou, strohým výrazom, ktorý vyvažuje až básnická obraznosť. Úlohou tvorcu je tvoriť, úlohou žobráka prežiť. Obraz človeka vzniká v dramatickom zápase, pri ktorom sa nefavorizuje dobové postavenie. Historická téma - príbeh Majstra Pavla z Levoče - v autorovom uchopení svojrázne aktualizuje univerzálny kresťanský étos.

15.08.2017 05:00
debata
Ján Milčák: Rezbár
Ján Milčák Rezbár Ján Milčák: Rezbár

Nad vonkajškovým svetom dominuje vnútorný svet postáv, ich zložitá a zvláštna „psychológia" (to, čo si postavy prinášajú do kľúčových situácií z minulosti, čo bytostne musia naplniť). Aj preto próza Jána Milčáka zostáva v kontexte súčasnej prózy poeticky osihotená, je však zároveň jedinečná a nenapodobiteľná. Ľudský osud, aj napriek nepriaznivým peripetiám a skutkom, ktoré zanechávajú v postave morálne traumatizujúci znak, dostáva šancu, ak už pre nič iné, tak pre schopnosť pokory a hĺbkovej katarzie.

Lekár a spisovateľ Ján Milčák (1935) začal publikovať poviedky v Mladej tvorbe a neskôr aj v ďalších literárnych periodikách. V 70. rokoch sa etabloval ako tvorca rozhlasových hier pre dospelých i mládež a rozprávok pre deti. Okrem rozhlasovej dramatickej tvorby sa venuje aj písaniu divadelných hier a pokračuje v písaní detských rozprávkových kníh a krátkych próz pre dospelých. Je otcom Mariána Milčáka, básnika, prekladateľa a literárneho vedca a Petra Milčáka, básnika, prekladateľa, literárneho vedca a vydavateľa.

Modrý Peter

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ján Milčák #Majster Pavol z Levoče #Rezbár