Kniha: Dôvod na mord v štýlovom prostredí sexshopu

Známy autor krimirománov ostáva verný svojmu tradičnému tempu dve knihy ročne, a tak v júli tohto leta uzrel svetlo sveta v poradí 24. krimiromán „Korene zla“.

19.08.2017 05:00
debata
Dominik Dán: Korene zla Foto: Slovart
Dominik Dán: Korene zla Dominik Dán: Korene zla

Pseudonym tohto kriminalistu, ktorý sa stal úspešným spisovateľom, už tak zľudovel, že jeho knihy sa bežne nazývajú „dánovkami“ a fanúšikovia vždy netrpezlivo čakajú na ďalšiu a ďalšiu. Vydarenú „dánovku“ skalný čitateľ zvládne za 24 hodín. To hovorím zo skúsenosti svojej i svojich priateľov, ktorí „dánovky“ počúvajú dokonca aj na audionahrávkach – hoci ich predtým prečítali. Ani neviete, ako rýchlo vám pri takom počúvaní ubehne cesta lietadlom!

Čas beží tak rýchlo, až mám pocit, že o predchádzajúcej knihe „Smrť na druhom brehu“ som písala len minulý mesiac. „Korene zla“ nie je v porovnaní s ostatnými jeho krimirománmi zlá kniha, drží čitateľa v napätí od začiatku v zásade až po stranu 300, zvyšné kapitoly považujem za akýsi „dojazd“. Motív vraždy je však neuveriteľný – alebo lepšie povedané – pre mňa nie je uveriteľný. Nemôžem k tomu dodať viac, ak nechcem prezradiť to klasické, že „vrah je záhradník“. Je jasné, že dôvod na zabitie je často smiešny až prízemný. V tejto knihe však ide o vraždu, ktorá je premyslená a naplánovaná, nie o vraždu v afekte – a dôvod na ňu je taký banálny! Samozrejme, už počujem protiargumenty – a aký motív by vlastne vraždu ospravedlňoval? Zobrať život inej ľudskej bytosti predsa neospravedlní nič. Napriek tomu je záver 53. kapitoly sklamaním, keď sa čitateľ sám seba spýta: Čože? Toto má byť akože dôvod na mord? Navyše „v štýlovom prostredí“ sexshopu? Ale možno práve toto sklamanie bol autorský zámer.

„Dánovky“ sa odohrávajú v rôznych obdobiach – niektoré autor umiestnil do éry socializmu, iné do obdobia tesne po revolúcii či do novších čias po roku 2000. Nikdy neviete, do ktorého obdobia v nasledujúcej knihe skočí. Tentoraz Dominik Dán výnimočne pokračoval v časovej línii, ktorú začal v prechádzajúcej knihe Smrť na druhom brehu. Ešte stále sa píše rok 1994. Po objasnenej vražde muža nájdeného na brehu rieky Moravy sa tentoraz mŕtvola mladej ženy nájde v obchode s erotickými pomôckami. Autor dáva nazrieť do prostredia, ktoré bolo v tom čase pre verejnosť niečím novým a atraktívnym.

Hoci na začiatku každej z kníh Dominika Dána sa píše, že mesto, príbeh aj všetky osoby sú vymyslené a akákoľvek podobnosť so skutočnými udalosťami je čisto náhodná, ak máte dobrú pamäť, niečo sa vám v príbehu „Korene zla“ bude zdať povedomé. A to medializovaná vražda skutočného mafiána Róberta Holuba prezývaného Potkan, ktorého strelec naozaj zavraždil na Kramároch v roku 1997. Je známe, že Dominik Dán často čerpá z policajnej kartotéky, ktorá je preňho bohatým zdrojom námetov. Čitateľ však nikdy nevie, koľko je v knižnej story reálnej pravdy. Aj v tom spočíva tajomstvo a čaro Dánových krimipríbehov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krimi #Dominik Dán #Korene zla