Ústava SR dostane nový šat

Ako funguje náš štát? K akým hodnotám sa hlási? Kde sú hranice jeho moci? Aké práva svojim občanom garantuje? Odpovede na všetky tieto otázky možno nájsť v základnom zákone štátu – Ústave SR. Povinná literatúra každého občana Slovenskej republiky sa čoskoro dočká nového šatu. Ilustrovaná ústava, ktorá chce text základného dokumentu štátu zatraktívniť aj po vizuálnej stránke, čoskoro vyjde pod hlavičkou vydavateľstva 82 Bøok & Design Shõp.

27.08.2017 12:00
debata (1)
Ilustrovanú ústavu Slovenskej republiky chcú... Foto: ADAM BERKA
Ústava Ilustrovanú ústavu Slovenskej republiky chcú pokrstiť symbolicky na Deň Ústavy SR.

"Ani neviem, kedy som sa vlastne začal o obsah ústavy zaujímať. Zo strednej školy som si ju veľmi dobre nepamätal. Vedel som, že definuje základné hodnoty, na ktorých náš štát stojí, a zaujímalo ma, akou formou je napísaná. Kúpil som si preto aktuálne brožované vydanie. Najviac ma prekvapilo zistenie, že vôbec nejde o nudné čítanie. Čakal som právnický text, no ústava je písaná pútavo. Navyše jednoduchým a zrozumiteľným jazykom, čo je veľká výhoda. Vtedy som si uvedomil, že by som ju chcel vydať tak, aby oslovila čo najväčší počet ľudí,“ prezradil pre Pravdu Adam Berka z vydavateľstva 82 Bøok & Design Shõp, ktorý si na spoluprácu prizval dizajnéra Borisa Meluša a ilustrátora Andreja Kolenčíka.

Výsledkom ich ročnej práce sa stala 172-stranová knižka s rozmermi 13,5 × 21 cm. Andrej Kolenčík doplnil aktuálne znenie ústavy červeno-modrými ilustráciami a zdôraznil nimi aj vybrané citáty. "Ilustrácie sú sprievodcom po zaujímavých miestach v knihe a čitateľovi dodávajú celkom inú emóciu. Niektoré ilustrácie môžu mať ironický podtón a dajú sa čítať vo viacerých rovinách,“ tvrdí o knižke Kolenčík.

Ústava pre malých aj veľkých

Aj keď môžu ilustrácie odrážať subjektívny pohľad na text ústavy, podľa Adama Berku bolo už od začiatku jasné, že knižka bude mať apolitický charakter: "Nemá ísť o komentár nejakej politickej strany. Chceme, aby sa ilustrovaná ústava dostala do rúk každého, bez ohľadu na to, či je pravičiar, alebo ľavičiar.“ Ďalším krokom je podľa neho distribúcia do škôl, kde by mala knižka slúžiť ako učebná pomôcka. "To bol náš hlavný cieľ. Aby knižka oslovila nielen dospelých, ale aj mladých ľudí. Ilustrácie sú jedným z nástrojov, ako dosiahnuť, aby sa do nej vôbec pozreli,“ dodáva.

Krst knižky je naplánovaný na 1. septembra, teda symbolicky na Deň Ústavy Slovenskej republiky. Kto však má záujem o rezerváciu knižky, prípadne darček v podobe sprievodného plagátu, môže projekt podporiť už teraz na stránke startlab.sk.

Ukážka z Ilustrovanej ústavy Slovenskej republiky Foto: ADAM BERKA
ústava Ukážka z Ilustrovanej ústavy Slovenskej republiky

Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky je prvou publikáciou kníhkupectva 82 Bøok & Design Shõp zameraného na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu. Adam Berka plánoval knižky vydávať už skôr, no najskôr chcel zistiť, ako funguje knižné prostredie. "Chcel som mať nejakú platformu, možno istotu, že keď nejakú knižku vydám, budem ju mať aj kde predávať. Dnes už viem, ako to funguje, a nebojím sa knižky distribuovať aj do ďalších kníhkupectiev,“ tvrdí Berka, ktorý si nedávno otvoril v Bratislave aj kamenný obchod U Adama.

Po ústave sprievodca

Mladý kníhkupec má už aj kopec plánov do budúcnosti. Jedným z projektov, na ktorých pracuje už niekoľko rokov, sú Miesta Mesta. "Ide o fotografický projekt o architektúre druhej polovice 20. storočia, ktorá sa nám stráca pred očami. Chcel by som o tom vydať knihu, no je to beh na dlhé trate a vyžaduje si to ešte veľa práce. Po ústave by som sa chcel pustiť do knižného bratislavského sprievodcu, ktorý by vyzdvihol krásy hlavného mesta. Bratislava je skvelé mesto, na druhej strane však nie je skvelé, že si ho plnohodnotne nedokáže vychutnať ten, kto ho nepozná,“ hovorí Berka, ktorý by sa chcel inšpirovať zahraničnými sprievodcami po svetových metropolách z edície Lost in či Monocle, ktoré ponúka aj vo svojom kníhkupectve

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #Andrej Kolenčík #82 Bøok & Design Shõp #Adam Berka #Boris Meluš