Sylvia Geist: Ráno modré zviera a iné básne

Výber z tvorby jednej z najzaujímavejších nemecky píšucich poetiek, ktorá prostredníctvom originálnych výrazových prostriedkov vytvára osobitý vnútorný svet prežívania každodennosti a často dokáže zdanlivú všednosť pretaviť do podoby univerzálneho, všeobecne platného.

30.08.2017 07:00
debata
Sylvia Geist: Ráno modré zviera a iné básne
Sylvia Geist Ráno modré zviera a iné básne Sylvia Geist: Ráno modré zviera a iné básne

V tvorbe Geist sa vnútorné konfrontuje s vonkajším, autorka tvorivo prelína vnútorný a vonkajší kozmizmus, ako to nazýva nemecká kritika, do reality osobitej kvality. V roku 2006 sa s veľkým úspechom predstavila slovenskému publiku na medzinárodnom festivale poézie Ars Poetica v Bratislave.

Sylvia Geist (1963) vyštudovala chémiu, germanistiku a dejiny umenia na Technickej univerzite v Berlíne. Od roku 1992 bola redaktorkou a vydavateľkou, viedla rôzne semináre na Univerzite aplikovaných vied v Hannoveri a podpísala sa pod viaceré literárne a interdisciplinárne projekty. Ako recenzentka prispievala aj do Financial Times Deutschland. Za svoje dielo získala niekoľko ocenení vrátane Ceny za poéziu mesta Meran či Čestného daru Adolfa Mejstrika. Žije a tvorí striedavo v Hannoveri a kanadskom Vancouveri.

„Je dobré prizerať sa tej, ktorá je mojou mamou a dokáže naslepo obieliť každé jablko, rozkrojiť ho na dva, tri, štyri rovnaké kúsky, je dobré vidieť žiarivo vydarené špirály šúp, s istotou vedený nôž. Bod najostrejšieho videnia je makulou ak správne pochopila tajomnú slabosť oka.“

(Úryvok z básne Makula) Preložila Martina Straková.

Ars Poetica

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Sylvia Geist #Ráno modré zviera a iné básne