Nedokončené knihy Terryho Pratchetta zničil parný valec

Nedokončené romány britského spisovateľa Terryho Pratchetta, ktorý zomrel v marci 2015, už nikdy neuzrú svetlo sveta. Pevný disk, na ktorom boli zaznamenané, na žiadosť samotného autora fiktívnej literatúry minulý týždeň zničil parný valec. Informoval o tom britský The Guardian.

01.09.2017 09:00
Terry Pratchett Foto: ,
Terry Pratchett podľahol dlhému boju s Alzheimerovou chorobou v marci 2015.
debata

Pevný disk z Pratchettovho počítača zničil historický parný valec s názvom Lord Jericho. Stalo sa tak krátko pred otvorením výstavy o živote a diele spisovateľa, ktorý sa preslávil predovšetkým knihami zo série Úžasná Plochozem.

Zničenie diel bolo jeho prianím. Podľa autorovho priateľa, spisovateľa Neila Gaimana, Pratchett chcel, aby sa všetko, na čom pred smrťou pracoval, „vzalo spolu s jeho počítačom von, dalo doprostred cesty a aby to všetko rozdrvil parný valec“.

Minulý piatok správca Pratchettovho majetku Rob Wilkins želanie autora splnil. „Chystám sa splniť svoju povinnosť voči Terrymu,“ uviedol na oficiálnom twitteri Terryho Pratchetta a pridal obrázok pevného disku a parného valca v pozadí. Nasledujúci obrázok už ukazoval zničený disk. Ten sa vraj objaví v septembri na pripravovanej výstave Terry Pratchett: HisWorld v Salisbury Museum v Anglicku.

Terry Pratchett podľahol dlhému boju s Alzheimerovou chorobou v marci 2015. Počas svojho života napísal sedem desiatok románov a v 90. rokoch bol najpredávanejším britským autorom. Predal 85 miliónov kníh po celom svete, ktoré boli preložené do 37 jazykov vrátane slovenčiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #fantasy #pevný disk #Terry Pratchett #Úžasná Plochozem