Boj o práva na diela Johna Steinbecka pokračuje

V utorok 29. augusta sa začal ďalší súdny proces o právach na diela amerického spisovateľa a laureáta Nobelovej ceny za literatúru Johna Steinbecka. Pred súd v Los Angeles sa postavila vdova jeho syna Thomasa Gail Knight Steinbeck a autorova nevlastná dcéra Waverly Scott Kaffaga, ktorá na ňu aj jej manžela ešte v roku 2014 podala žalobu za marenie produkcie nových filmových adaptácií Steinbeckových románov.

31.08.2017 05:00
John Steinbeck Foto:
John Steinbeck odkázal po smrti správu jeho diel tretej manželke Elaine Steinbeck.
debata

Kaffaga vtedy dvojicu a ich firmu The Palladin Group zažalovala za porušenie zmluvy, kompromitovanie vlastníckych práv a zámerný zásah s ekonomickými výhodami. Sudca Terry Hatter už skôr v prvých dvoch obvineniach rozhodol v prospech žalujúcej. O treťom rozhodne šesťčlenná porota počas procesu, ktorý by sa podľa sudcu mohol skončiť v piatok. Zároveň rozhodnú aj o prípadnom odškodnení.

Waverly Scott Kaffaga aj Gail Knight Steinbeck počas prvého dňa procesu vypovedali. Okrem toho Susan Kohlmann, ktorá zastupuje prvú menovanú, pustila prítomným v sieni výpoveď Thomasa Steinbecka z februára 2016. Spisovateľov syn zomrel vlani v auguste. Právni zástupcovia oboch žien pri obhajobe zdôraznili, že ani jedna z nich nie je so spisovateľom pokrvne spriaznená. Právnička žalobkyne sa tiež vyjadrila, že sa Steinbeck s manželom vyhrážali filmárom, ktorí plánovali adaptovať spisovateľove romány, že majú legálne práva k filmom. Zároveň však sami podpisovali zmluvy na ich spracovanie bez jej vedomia. Zástupca obžalovanej Matthew Berger zase vyzdvihol fakt, že si autor Kaffagu nikdy neadoptoval, a teda nie je jeho dedičkou. Podľa neho jej žaloba nemá žiadne opodstatnenie a nie je oprávnená na odškodné za filmy, ktoré sa ani nedostali do produkcie.

John Steinbeck, ktorý napísal napríklad Ovocie hnevu, Na východ od raja alebo O myšiach a ľuďoch, odkázal po smrti správu jeho diel tretej manželke Elaine Steinbeck. Kaffaga je jej dcérou z predošlého vzťahu. Jeho pokrvní synovia z predošlých manželstiev Thom Steinbeck a John Steinbeck IV dostali po jeho smrti fond s 50-tisíc dolármi. Obaja synovia už zomreli a Steinbeckovou jedinou pokrvnou príbuznou je jeho vnučka, Johnova dcéra, Blake Smyle. Spor o práva na autorove diela pritom trvá už niekoľko desiatok rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová adaptácia #John Steinbeck #Ovocie hnevu #O myšiach a ľuďoch