Literárny projekt Medziriadky vyhlásil výsledky súťaže

Medziriadky 2017 spoznali mená víťazov ôsmeho ročníka rovnomennej literárnej súťaže. Mladým autorom sa v priebehu záverečného sústredenia venovali porotcovia súťaže, lektori a hostia. Nechýbali známe mená zo súčasnej slovenskej literatúry.

30.08.2017 16:24
Mária Ferenčuhová, Petr Borkovec, Medziriadky Foto:
Rozbory súťažných textov v stredoškolskej kategórii s Máriou Ferenčuhovou a Petrom Borkovcom.
debata

Kým väčšina literárnych súťaží sa končí tým, že ocenení autori si z nich odnesú diplomy a knižné odmeny, v prípade Medziriadkov sa samotným súťažením všetko len začína.

„Medziriadky poskytujú mladým autorom možnosť hovoriť o tvorbe s renomovanými autormi a kritikmi, ale aj prezentovať tvorbu pred bežných publikom. Snažíme sa, aby Medziriadkari, ktorí sa rozhodnú debutovať, boli už v povedomí literátov i čitateľov, aby neprichádzali s knihami ako neznámi autori,“ vysvetlila Katarína Vargová, organizátorka projektu.

Na literárne sústredenie, ktoré sa uskutočnilo od 18. do 24. augusta pri Duchonke, bolo v tomto roku pozvaných asi 50 mladých autorov, finalistov súťaže, ale aj dve desiatky hostí, lektorov a členov poroty.

Popri besedách so spisovateľmi, workshopoch, prednáškach, koncerte či divadelnom predstavení v priebehu literárneho týždňa prebiehali rozbory poetických, prozaických a dramatických príspevkov, ktoré mladí autori zaslali do súťaže. K porotkyniam Márii Ferenčuhovej, Marte Součkovej a Miroslavovi Dachovi v tomto roku pribudli ďalší. „Rady porotcov posilnila Mária Modrovich a Petr Borkovec. Oboch si veľmi vážime ako autorov. Petr má už skúsenosti z porotcovania, vďaka čomu vniesol do poroty nové pohľady na tvorbu mladých. Mária má skúsenosti z vedenia workshopov, ktoré boli pre nás tento rok prioritou,“ povedal Michal Tallo, hlava občianskeho združenia Múzy.sk, ktoré stojí za projektom.

Literárny program dopĺňa hudba i divadlo

Ako lektor pozvanie na Medziriadky opätovne prijal i básnik Michal Habaj. „Mám dojem, že v prípade Medziriadkov nie je nakoniec ani také dôležité vyhrať či získať ocenenie, ale zúčastniť sa na sústredení – práve tu sa totiž pre účastníka či účastníčku všetko iba začína a má možnosť rozvíjať svoj talent pod dohľadom skúsených a renomovaných spisovateľov a spisovateliek, rozširovať svoj literárny, umelecký a kultúrny rozhľad,“ povedal.

Účastníci sústredenia si okrem toho mohli vyberať z ponuky workshopov zameraných i na prózu, drámu či film.

Literárnymi hosťami tohtoročných Medziriadkov boli poet, prozaik a vydavateľ Peter Šulej a prozaik Ondrej Štefánik, ktorý sa so svojou ostatnou knihou Som Paula zaradil medzi finalistov ceny Anasoft litera.

Program zameraný na rôzne oblasti knižnej kultúry ďalej dopĺňa hudba a akustického tria Nebodaj a divadelné predstavenie Ďakujem ti pekne, veľký mozog Daše Krištofovičovej. Literárne sústredenie Medziriadky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Udelili mimoriadnu cenu Divadla Pôtoň

Výsledky ôsmeho ročníka literárnej súťaže a poradie ocenených autorov Medziriadkari spoznali v nedeľu 20. augista. Finalisti vybraní porotou za svoje umiestnenie získali medziriadkovskú menu riadky, ktoré si v priebehu sústredenia vymieňali za knižné ceny.

V kategórii poézia základných škôl porota ohodnotila prvým miestom básne Kataríny Melcherovej. Medzi stredoškolákmi zvíťazili Hana Launerová a Adam Kollár, v kategórii do 26 rokov patrilo prvenstvo Petrovi Kováčovi.

Z prozaických príspevkov žiakov základných škôl odborná porota ohodnotila najvyššie text Kristíny Forgáčovej. V stredoškolskej kategórii zostalo prvé miesto bez oceneného a medzi vysokoškolákmi zvíťazila so svojou poviedkou Radka Olekšáková.

„Na Medziriadky sa vraciam preto, že od poroty dostávame počas týždňa cennú spätnú väzbu k tvorbe, konfrontujeme sa s píšucimi rovesníkmi a vďaka besedám, čítačkám či prednáškam aj s tým najlepším zo súčasnej slovenskej literatúry,“ zhrnula viacnásobná medziriadkarka Dominika Moravčíková, ktorá si v tomto roku za svoju prózu odniesla mimoriadnu cenu Divadla Pôtoň.

Projekt, ktorý vyvrcholil letným sústredením mladých autorov, pokračuje už od septembra pravidelnými autorskými čítaniami v Bratislave i ďalších mestách Slovenska. Priestor na prezentáciu vlastnej tvorby na ňom dostáva vždy jeden známy renomovaný autor a jeden začínajúci, finalista súťaže Medziriadky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medziriadky