Fatima alebo fakty o zázraku, ktorý sa stal pred sto rokmi

Bolo to v máji roku 1917, keď sa trom pastierikom v portugalskej Fatime zjavila Panna Mária. Uvideli ju nad dubom, zaliatu žiarou, bola veľmi krásna a láskavá. Hovorila o vojne, o ďalšom vývoji sveta a žiadala, aby sa ľudia modlili. Deti boli vyjavené, vzrušené a čakali, či sa bude zjavenie opakovať. Panna Mária sa na tom istom mieste zjavila ešte niekoľkokrát, vždy trinásteho v mesiaci.

04.09.2017 05:00
debata
Marián Gavenda: Fatima - nádej a záchrana... Foto: Perfekt
fatima nadej a zachrana-500x500 Marián Gavenda: Fatima - nádej a záchrana (Modlitby a pokánie)

Toľko legenda, ktorá sa dokázala zmeniť na realitu. Dnes je totiž Fatima známym pútnickým a turistickým miestom a je naozaj zázrak, aká vplyvná ideologická tradícia sa k nej viaže. Na toto miesto putujú významné osobnosti – mal to tam rád napríklad aj pápež Ján Pavol II. V pamätnom areáli sa nachádza aj pomník pádu komunizmu – kus zrúcaného Berlínskeho múru. Tam, kde deti uvideli Pannu Máriu, stojí dnes Kaplnka zjavenia a v srdci Fatimy sa vypína veľká biela bazilika Panny Márie Ružencovej. Je tam aj Krížová cesta, múzeum, hrobky detí, ktoré zjavenie uvideli, a ďalšie pútnické ciele. Nechýbajú ani obchodíky so sakrálnym tovarom, suvenírmi a s umeleckými dielami. Najmä je však vo Fatime stále plno ľudí. Tento rok v máji ich tu bolo ešte viac, lebo katolícky svet si pripomínal sté výročie zjavenia Panny Márie Fatimskej.

Na Slovensku aj vyšla knižka venovaná tejto téme: Fatima – nádej a záchrana (Modlitby a pokánie), ktorú napísal Marián Gavenda. Je určená pútnikom do Fatimy – ako sprievodca po pamiatkach, ale aj ako výklad toho, čo sa tu udialo. Kniha sa zíde aj tým, ktorí už vo Fatime boli (ako spomienka), alebo sa tam nedostanú (ako predstava). V knižke je množstvo fotografií, ktoré Fatimu a príbeh zjavenia dôkladne približujú. Sú to fakty o zázraku. Čitateľ cez knižku spozná pastierika Františka, jeho sestru Hyacintu a ich kamarátku Luciu, ktorí Pannu Máriu nad dubom pred sto rokmi uvideli. Zaujímavé sú obrázky toho, ako tieto deti žili, ako vyzerali, ako bývali a čo sa s nimi po zázraku stalo. Čo to bola za udalosť, čo to boli za ľudia, že odštartovali takú silnú „story“? V príbehu je niečo naozaj magické. Obe deti, súrodenci, ktorí Pannu Máriu videli, onedlho zomreli. František už v roku 1919 a Hyacinta v roku 1920. Ako keby si ich nebesá vyvolili a povolali po splnení úlohy. Lucia, ďalšia z tímu pastierikov, žila však až do roku 2005 a bola rehoľnou sestrou.

Pre nás je zaujímavé aj to, že sa táto Panna Mária volá Fatimská, čo skôr vyvoláva predstavu arabských rozprávok o krásnych Fatimách. Kedysi vraj na mieste tejto legendy žili moslimskí Mauri. Ich územie v roku 1147 dobyli kresťanskí Portugalci. Kraj sa vraj volá po Fatime, krásnej dcére maurského šľachtica, ktorú uniesli a ona sa potom z lásky vydala za kresťana. Panna Mária sa volá po tom kraji. Dejiny sú plné zázrakov a paradoxov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gavenda #Fatima #zjavenie #Panna Mária