Bärbel Reetzová: Hesseho ženy

Netypická monografia významného nemeckého spisovateľa Hermanna Hesseho (1877-1962), ktorý má aj na Slovensku svojich verných čitateľov.

10.09.2017 05:00
debata

Skúsená autorka životopisov sa zamerala nielen na Hesseho tvorbu a život, ale najväčší dôraz v jej knihe hrajú ženy v blízkosti Hesseho – manželky, milenky, priateľky.

Bärbel Reetzová, Hesseho ženy

Spisovateľ bol o sebe presvedčený, že sa do manželského vzťahu nehodí, vždy sa mu snažil vyhnúť, ale napriek tomu sa mu „podarilo“ oženiť trikrát. Pútavo napísaná monografia je teda rozdelená do troch častí, rámcovo oddelená manželstvami, ale autorka sa nevyhýba ani ďalším Hesseho známostiam a vzťahom. Čitateľ, ktorý pozná jeho diela, má konečne šancu lepšie ich pochopiť, a tým aj samotného autora. Autorka sa však vôbec nesnaží Hesseho idealizovať, skôr naopak, občas je k nemu až prísna (napriek tomu, že ho vníma veľmi pozitívne) a prezrádza z jeho súkromia aj to nepríjemné a drsné. Na knihe je vidieť, že téme sa venovala niekoľko rokov a dôkladne študovala dostupné archívy, konzultovala so znalcami či žijúcou rodinou Hesseho. Aj preto má publikácia množstvo dobových fotografií, menný index a kalendárium, ktoré sme prevzali z prvého nemeckého vydania.

Bärbel Reetzová (1942) je nemecká spisovateľka a voľná novinárka. V nemeckom origináli Hesses Frauen (Insel Verlag, 2012).

Preklad textu Elena Diamantová, preklad básní Marián Hatala.

Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bärbel Reetzová #Hesseho ženy