Chaim Cigan: Outsider

Ako už to býva, je omnoho ľahšie vyrobiť z ryby rybiu polievku než naopak.

11.09.2017 05:00
debata
Chaim Cigan: Outsider

Román so silnou politickou linkou domýšľy i scenár vývoja sveta v dobe príchodu Mesiáša. Zasadený do 90. rokov minulého storočia pripomína radom reálií a dokonce i jednajúcich postáv náš svet.

Okolnosti vyvolané spoločným „globálnym“ nepriateľom Armilom či Milovaným a jeho vizia zjednoteného ľudstva nakrátko spojí arabský a židovský svet. Vznikajú skôr nepredstaviteľné aliancie, hnané ako nabubrelým egom politických vodcov, tak fixnou ideou nápravy sveta hlavnej postavy Sidneyho Kramera. Karol Sidon nás však nenecháva na pochybách, že spásu je možné očakávať od ľudí, ktorým je túžba po moci a akákoľvek ideológia cudzie. Na to používa autor svoju nejsilnějšiu literárnu zbraň – jazyk, fantáziu a schopnosť vytvoriť životné postavy, ktorým môžeme veriť a tiež sa im smiať.

Fantastická próza uzaviera rozsiahlu tetralógiu Chaima Cigana Kde lišky dávají dobrou noc. Za pseudonymom skrytý český prozaik a dramatik, tiež židovský rabín Karol Sidon (1942) se v nej snaží spojiť spletité príbehy mnohých hrdinov, s ktorými sme sa stretávali v tomto i paralelnom svete. Torst

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #outsider #Chaim Cigan